Zbog Haga protest studenata/ FOTO

Izvor: B92, 04.Dec.2012, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Haga protest studenata/ FOTO

Beograd -- Par hiljada studenata protestovalo u Beogradu zbog haških presuda Haradinaju, Gotovini i Markaču. Sa studentima ministar pravde Nikola Selaković, 1389, Obraz.

Na protestu ispred Skupštine Srbije okupili su se studenti Beogradskog univerziteta kao i studenti iz drugih gradova i univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici. Studentima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija "1389" i "Obraz". Zbog protesta je bio obustavljen saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko zgrade parlamenta.

Predstavnici studenata predali su predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću peticiju kojom zahtevaju sazivanje vanredne sednice skupštine na kojoj bi bila doneta rezolucija o osudi presuda Haškog tribunala, zatim da sva radna tela budu više angažovana na poboljšanju položaja i prava Srba u susednim zemljama, kao i u Haškom tribunalu.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović tražio je ostavku ministra pravde Nikole Selakovića jer je "sa ekstremistima zloupotrebio protest" studenata, koji su u Beogradu protestovali zbog oslobađanja hrvatskih i kosovskih ratnih komandanata pred Haškim tribunalom.

"Srbija je umorna od davalaca tuđe krvi i političkih piromana poput Selakovića. Posle ovoga ministar pravde mora da podnese ostavku ili da bude smenjen u Vladi", naveo je Jovanović.

Studenti takođe traže podršku za porodice optuženih pred Haškim tribunalom i da nadležni državni organi budu više angažovani na prikupljanju dokaza protiv počinilaca zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Takođe se od skupštine zahteva da od Vlade Srbije zatraži da se ostvare studentski zahtevi.

Sa studentima Pravnog fakulteta na protest je došao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji je rekao da je rekao da je na protest došao i kao građanin koga je zabolela nepravda, koja u prethodnih 10-15 dana doživljava kulminaciju.

"Ako ne dignemo glas, doživljavaćemo nepravdu sve više i više. Sve više ćemo imati žalbi na postupke Haškog tribunala koji su vođeni protiv državljana Srbije", rekao je Selaković.

Ministar je rekao da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na 1.125 godina zatvora i da je 96,8 oodsto osuđenika srpske nacionalnosti.

"Ako je cilj Haškog tribunala bilo pomirenje, onda se to može samo nazvati: pomirenje Srba sa činjenicom da Srbi budu glavni krivci za sve što se dešavalo tokom devedesetih na Balkanskom poluostrvu", kazao je Selaković.

On je dodao da ono što Vlada Srbije treba i mora da uradi jeste da "naše ljude koji su izručeni Hagu tretira kao svoje državljane".

Okupljenim studentima obratio se profesor Srđa Trifković, koji je rekao da će, zahvaljujući njima, koji predstavljaju budućnost Srbije, biti zaustavljen proces daljeg razaranja Srbije, a da će Haški tribunal završiti na "smetlištu istorije".

"Četiri meseca, koliko postoji nova vlada, ništa se nije promenilo u odnosu prema Haškom tribunalu. Zahvalni smo Hagu što je ovim presudama učinio da se nijedan Srbin koji nije budala neće više zalagati za saradnju sa tim sudom", rekao je Trifković.

Profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić je rekao da Haški sud nikad i nikom nije ni trebalo da sudi, niti da postoji uopšte.

"Haški sud je stvoren da bi se prekrajala istorija i predstavlja uvredu za sve sudove. Kriminalac ne sme da sudi drugom kriminalcu, a kamoli poštenom čoveku", kazao je Rakić i dodao da su saveznici Srbije u toj borbi "istina i čast, pravda i dostojanstvo".

Rakić je studentima poručio da ne treba da se plaše pretnji uvođenjem viza ili smanjenjem investicija, u zamenu za saradnju sa Haškim sudom.

Okupljenima su se obratili i predsednik "Veritasa" Sava Štrbac, advokati Toma Fila i Goran Petronijević.

Oni su u više kolona peške došli na protest sa svojih fakulteta, gde su se ranije okupili. Tokom njihovog dolaska privremeno je bio obustavljan saobraćaj u ulicama kojima su se kretali.

Studenti su nosili transparente "Haški sude, dokle više?", "Sudije treba da sude po zakonu, a ne po nalogu", "Ne damo Kosovo", "Svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin", "Hag, pravo sile, a ne sila prava", "Od vaše pravde nema veće nepravde", kao i zastave Srbije, svojih

fakulteta i univerziteta.

Studentima su se ispred parlamenta pridružili i predstavnici organizacija "1389" i "Obraz".

Šta kažu studenti

Studenti će od Skupštine Srbije zatražiti da usvoji rezoluciju o osudi presuda Haškog tribunala, kao i pokretanje rasprave u Generalnoj skupštini UN o statusu Haškog suda, rekao je agenciji Beta student prorektor BU Ivan Šašić.

Jedan od organizatora student FPN Vladimir Živković rekao je da su se studenti iz svih univerzitetskih gradova okupili ispred parlamenta kako bi pokazali da akademska omladina oseća nepravdu koja se tiče cele Srbije i da želi da pokaže da ta nepravda boli.

On je dodao da su studenti osećali odgovornost da pokažu svoje mišljenje o celokupnom procesu u Hagu i naglasio da iza organizacije protesta ne stoji nijedna politička partija.

Kako je Tanjugu rekao student Fakulteta političkih nauka Nenad Uzelac, jedan od organizatora protesta, akademci će na skupu ispred Narodne skupštine zatražiti i zvaničnu podršku javnoj raspravi u Generalnoj skupštini UN, zakazanoj za april naredne godine.

Studenti su najavili da će svoje zahteve proslediti predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsedniku vlade Ivici Dačiću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti sa protesta poručili Hagu: Od vaše pravde nema veće nepravde! (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 04.Dec.2012

Nekoliko hiljada studenata danas se okupilo ispred zgrade Skupštine Srbije da bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluka Haškog tribunala...Oni su zatražili da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o osudi rada Haškog tribunala, zbog oslobađajućih presuda Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju...Studenti...

Nastavak na S media...

Protest studenata zbog presuda u Hagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2012

BEOGRAD -..Studenti fakulteta u Srbiji održaće danas protest u Beogradu sa koga će zatražiti da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o osudi rada Haškog tribunala, zbog oslobađajućih presuda Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju...Kako je Tanjugu rekao student Fakulteta političkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.