Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavrteo se jesenji karusel

Zavrteo se jesenji karusel

Zavrteo se jesenji modni karusel. Juče se završila Londonska nedelja mode (London Fashion Week, LFW) za proleće/leto 2003, krajem nedelje kreće Njujork, zatim Milano, pa Pariz. Inače,u London i Njujork su zamenili termine. Zbog obeležavanja tragedije od 11. septembra, Amerikancima prvobitni datumi nisu odgovarali (12-17. septembar), pa su se Britanci prvi ukrcali na vrtešku, ali zato su im, s druge strane Atlantika, u znak pažnje, poslati glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << urednici svih velikih modnih časopisa SAD. U potrazi za ludim kreacijama, stigli su i čuveni stilisti, uključujući ekipu serije 'Seks i grad', čiji je budžet za nabavku kostima, izgleda, neograničen.

Podeljena su mišljenja o kvalitetu ovogodišnje smotre. Majkl Roberts, urednik 'Njujorkera', izjavio je Rojtersu da nije mnogo očekivao od LFW, pošto su glavna imena britanske mode otišla sa ostrva. Džon Galijano, Alaksandar Mekvin, Stela Makartni, Husein Kalajan, Metju Vilijamson - svi se sada vrte između tri preostale gondole karusela, koje nose bolje ponude i jača tržišta.

- Razočaran sam - veli Roberts - ali London obično ima dve-tri dobre, pa onda dve-tri loše sezone, kao sada. Ana Vintur, glavna urednica američkog 'Voga', kaže da je upravo obrnuto. 'Britanija ima mnogo velikih kreatora i pravi je rasadnik talenata. Još važnije, običan svet na ulici obučen je s mnogo šika i ne prati slepo trendove.'

Sudeći po izveštaju Bore Filipovića s Pariskog sajma ženske mode - gde se, za razliku od LFW predstavlja mnogo anonimnih konfekcionara - London ništa posebno novo nije izmislio za naredno leto. Ono što je doajen među domaćim aktivnim kreatorima zapazio u Parizu, prepoznaje se i na Rojtersovim fotografijama s druge strane Lamanša.

Obavezne rese

Na Pariskom sajmu pret-a-portea za proleće/leto 2003 nema više klasičnih štandova. Mahom su tu DJ pultovi, jaki razglasi, lutke s modelima i manekeni koji plešu ili animiraju prolaznike. Opšta tendencija je kombinacija konfekcije i trikotaže. Lagane bluze od svile i muslina kombinuju se s detaljima od grube trikotaže, što je potpuno nov spoj materijala.

Na sajmu vladaju romantični, urbani, etno i sportski stil. Boje su pastelne i dominiraju bela, roze, svetlo plava i bleda boja kajsije, ali crvena će dogodine ipak biti boja sezone. Linija tela je naglašena, dužine su od šanel do pola lista ili do članaka, a porubi su asimetrični.

Za romantični stil tipični su čipka, volani i rese, dok su sportski i modeli za dan ukrašeni nitnama, šniranjem i, opet, resama. Rese su svuda, oko izreza, rukava, kratke i duge, kao na velikim maramama, koje će dogodine biti hit. Džins je oplemenjen umecima i dodacima od svile, muslina i veza. Tipična suknja od teksasa završava se sa dva-tri volana i šnira se, a farmerke su i dalje ukrašene vezom i štrasom. Glavna inspiracija kreatora tkanina za naredno leto su bube i leptiri, ali u modi ostaju tigrasti dezeni i mnogo cveća. B. Filipović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.