Završne reči na suđenju Lukićima

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na suđenju Lukićima

Okončano suđenje Milanu i Sredoju Lukiću u Haškom tribunalu. Tužioci u završnoj reči zatražili doživotni zatvor za optužene, odbrana predložila slobodu za Lukiće. Sudsko veće će naknadno izreći presudu.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću u Haškom tribunalu okončano je završnim rečima tužilaca koji su zatražili doživotni zatvor za optužene, i odbrane koja je sudskom veću predložila da Lukiće oslobodi.

Lukići - za koje se u optužnici navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su bili lideri paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa" - optuženi su za višestruka ubistva, uključujući i spaljivanje 140 živih muslimanskih žena, dece i staraca.

Takođe su optuženi za progon, istrebljenje, nehumana dela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Tužilac Dermot Grum rekao je da je dokazao krivicu obojice Lukića za sve zločine iz optužnice, te da su ih oni počinili s umišljajem.

Zastupnik optužbe je podsetio da je šestoro preživelih svedočilo da su Lukići 14. juna 1992. u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu ubili oko 70 muslimanskih žena i dece, tako što su ih zapalili u sobi.

O sličnom zlodelu u naselju Bikavac, dve nedelje kasnije, svedočila je Zehra Turjačanin koja je jedina preživela.

Prema rečima tužioca Gruma, dokazi su tokom procesa pokazali i da su Lukići krivi za ubistvo petorice Muslimana na obali Drine, kod Višegrada, i za zločine u logoru Uzamnica.

Osporavanje iskaza svedoka

Odbrana prvooptuženog Milana Lukića, sa druge strane, osporavala je verodostojnost iskaza preživelih svedoka o tome da je glavni počinitelj tih zlodela bio Lukić, tvrdeći da je u pitanju zamena identiteta.

Branilac Džejson Alarid tvrdio je i da su eksperti odbrane na suđenju doveli u sumnju navode optužbe da su u kućama u Višegradu zapaljene muslimanske žene, deca i starci čija tela nisu nađena.

U obraćanju sudskom veću, optuženi Milan Lukić je rekao da su tokom suđenja svedoci otpužbe izgovarali "monstruozne laži i nebuloze van svakog razuma" u okviru "paklenog plana Tužilaštva" protiv njega.

"Tužilaštvo me je optužilo za mnoge zločine u kojima nisam učestvovao", rekao je Lukić.

Odgovornost za zločine u Višegradu, za koje je optužen u Hagu, kao i za otmice Muslimana u Štrpcu i Sjeverinu, Lukić je pripisao "mafijaško-komunističkim-kriminalnim gospodarima rata" u Višegradu.

Zastupnik drugooptuženog Sredoja Lukića, Đuro Čepić rekao je da tužioci nisu uspeli da poljuljaju Lukićev alibi u vezi za navodom optužnice o spaljivanju civila u Višegradu.

Odbrana je, prema Čepiću, izvela dovoljno dokaza da je u vreme kada su zločini izvršeni, Lukić bio u svom selu kod Obrenovca, u Srbiji.

Branilac je naznačio i da niko od svedoka optužbe sa poprišta drugih zločina iz optužnice nije mogao da identifikuje Sredoja Lukića i da su ga pogrešno opisivali.

Sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona presudu će izreći naknadno.

Suđenje Lukićima počelo je 9. jula prošle godine.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. godine u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14. septembra iste godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.