Završila se epidemija ebole u Senegalu

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završila se epidemija ebole u Senegalu

U Senegalu više nema epidemije ebole, objavila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u Ženevi.

SZO je zvanično proglasila kraj epidemije ebole u Senegalu i čestitala toj zemlji što je vredno zaustavila prenošenje virusa, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Jedini slučaj ebole u Senegalu je potvrđen 29. avgusta, što je bio jedan putnik iz Gvineje, gde je imao direktan kontakt sa obolelim. Ta osoba se sada smatra izlečenom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Po akcionom planu Senegala, pod nadzorom su još 74 čoveka koja su bila u bliskom kontaktu sa obolelima, ali nema nagoveštaja da su se i oni razboleli.

Senegal je pokrenuo i široku informativnu kampanju o bolesti i stanje uzbune zbog ebole držao na snazi 42 dana što je dvaput duže od maksimalnog vremena inkubacije tog virusa.

Međutim, SZO procenjuje da je Senegal, zbog svog geografskog položaja, i dalje "ranjiv" i da može biti slučajeva ebole uvezenih iz zemalja koje su najviše pogođene epidemijom.

Više od 4.400 od oko 9.000 obolelih umrlo je u ovogodišnjoj epidemiji ebole, najtežoj do sada, i to gotovo u celini u zapadnoafričkim zemljama Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

SZO je ove nedelje upozorila da je stopa smrtnosti od ebole porasla na 70 odsto i da bi taj region u naredna dva meseca mogao imati i po 10.000 novih slučajeva ebole nedeljno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.