Završetak radova u centru Kanjiže, usvojen rebalans budžeta opštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak radova u centru Kanjiže, usvojen rebalans budžeta opštine

Odbornici Skupštine opštine Kanjiža usvojili su rebalans budžeta opštine za 2019. godinu pri čemu je sa prvobitno utvrđenog iznosa od 1,222 milijardu dinara umanjen na 1,044 milijardu dinara, pa će u kasi biti manje 178 miliona dinara.

Prema obrazloženju rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije Tamaša Pakaija osnovni razlozi za rebalans su što će transferi sa viših nivoa vlasti iz Pokrajine i Republike stići tek naredne godine, pa će se finansiranje pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << projekata naći u budžetu za iduću godinu.

Odbornici opozicije postavljali su pitanja o realizaciji planiranih investicija od tih sredstava, odnosno kako će to uticati na završetak uređenja centra Kanjiže i obnove ambulante u Trešnjevcu. Zamenik predsednika opštine Nebojša Rakić odgovorio je da se opština trudi da se što više investira i da svi radovi na započetim ulaganjima idu svojim tokom, te da će uređenje centra Kanjiže biti završeno polovinom decembra, a da će se realizovati i radovi na ambulanti u Trešnjevcu.

Ostvarenje buyeta opštine za prvih devet meseci ove godine je oko 53 odsto u odnosu na plan, pri čemu su ostvareni prihodi od 579, a rashodi su bili 572 miliona dinara. Najznačajniji udeo u prihodima je od poreza na zarade 150 i na imovinu 108 miliona dinara.

Pred odbornicima je bio i izveštaj o radu Opštinskog veća za treće tromesečje ove godine. Predsednik opštine Robert Fejstamer je konstatovao da je urađeno dosta, pre svega u domenu sporta u pripremi za izgradnju Vojvođanske rvačke akademije, započeti su radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda, a dat je doprinos u kulturi za održavanje više od 30 manifestacija, radilo se u oblasti turizma, komunalija, socijalne zaštite, obrazovanja i drugim poljima.

Skupština je odlučila o prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020. godinu. Vrednost kuća i nekretnina će biti manja, jer na osnovu prometa u prethodnom periodu se prosečna cena na području opštine Kanjiža smanjila, a stope zahvatanja su ostale iste.

Doneta je i odluka o razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju. U raspravi je bilo prigovora na utvrđenu cenu poljoprivrednog zemljišta, koja služi kao osnovica za oporezivanje, sa zahtevom da se ona utvrdi prema klasama zemljišta, a ne za sve isto. Rečeno je da je Odeljenje za lokalnu poresku administraciju predloge odluka pripremilo u skladu sa važećim zakonom, a da će se inicijativa za izmene uputiti nadležnim državnim organima.

Usvojene su odluke o pristupanju izmeni Statuta opštine Kanjiža, o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama, o pogrebnoj delatnosti na teritoriji opštine, kao i dopuna odluke o boravišnoj taksi. Razmatrane su i usvojene izmene posebnog programa poslovanja Regionalne deponije Subotica, data je saglasnost na cene usluga zimskog održavanja opštinskih, nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kanjiža od strane "Potiskih vodovoda" za sezonu 2019/2020, a usvojeno je rešenje o obrazovanju privremenog radnog tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.