Završeno suđenje petorici radikalnih islamista

Izvor: RTS, 23.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno suđenje petorici radikalnih islamista

Sud u američkom gradu Kemden proglasio petoricu članova "grupe iz Džersija" krivim za planiranje terorističkog napada na kasarnu Fort Diks u Nju Džersiju. Makedonskim Albancima braći Dritonu, Eljviru i Šainu Duki, Jordancu Ibrahimu Šneveru i Turčinu Serdaru Tataru preti doživotna robija.

Porotnici su odluku doneli posle zasedanja koje je trajalo više od 36 sati, potvrđujući tvrdnje agenata Federalnog istražnog biroa o opasnostima koje SAD prete od potpuno nove vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << terorista, odnosno domaćih ćelija radikalnih islamista koje napade spremaju bez ikakve direktne veze sa čelnicima Al kaide ili kakvog sličnog pokreta.

Obrazlažući odluku, porota je prihvatila tvrdnje federalnih agenata da je "grupa iz Džersija" planirala napad na bazu Fort Diks, gde su, kako se ispostavilo, tokom sukoba na Kosovu 1998-99. godine bile smeštani albanski azilanti, i preduzeli konkretne korake vezane za obuku i nabavku oružja.

Oslobođeni su optužbi za pokušaj ubistva, obzirom da su je čitav plan napada bio prilično daleko od realizacije.

Petorica terorista-amatera pohapšena je početkom maja 2007. godine u okolini Nju Džersija, nakon policijske operacije koja je trajala više od 17 meseci, nakon čega su optuženi da su pokušali da nabave oružje i ručne bacače, kako bi, predstavljajući se kao raznosači pica, "upali u kasarnu Fort Diks i pobili što je više moguće američkih vojnika".

Tužilaštvo je saslušalo više od 200 svedoka, predočilo stotine prisluškivanih razgovora, predstavilo video snimke na kojima se veliča islamski sveti rat, džihad, te snimak nelegalne kupovine nekoliko automatskih pušaka. Na snimcima koji zaplenjeni prilikom hapšenja, vide se vežbe koje su izvodili po pustarama u državi Pensilvanija, gde su, vičući "Alahu ekbar" (Bog je veliki) i pozivajući na džihad, uvežbavali buduću akciju.

Odbrana, međutim, tvrdi da optuženi nisu planirali nikakav napad, naglašavajući da je prvobitni izvor informacija, izvesni Mahmud Omar, u suštini nepouzdan, te da mu je FBI za usluge platio 238.000 dolara, dok je drugom, Albancu Besniku Bakaliju obećano regulisanje statusa u SAD.

Zatvorski dani Eljvira Duke

Eljvir Duka, prema novim navodima tužilaštva, slao je tokom boravka u pritvoru ostalim zatvorenicima poruke u kojima se navodi da se "na Božjem putu borba prvo vodi rečima, a zatim oružjem", što njegova grupa nije uspela da završi. Poruke je potpisivao pseudonimom "Sulejman".

"Bili smo spremni da sve žrtvujemo za Boga i u ime džihada", navodi se u jednoj od poruka koje je objavilo tužilaštvo, u sklopu priprema za raspravu o eventualnom puštanju optuženika da se brane sa slobode.Osim poruka sporne sadržine, novi detalji optužnice uključuju i nekoliko diskova na koje je snimljen propagandni materijal Al kaide, što su braća Duka skrivala u pravnim udžbenicima koji su im doneseni kako bi se što bolje spremili za suđenje.

Prethodno, šesti član "Grupe iz Džersija", kosovski Albanac i, prema navodima FBI, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Agron Abdulahu osuđen je na 20 meseci zatvora, pošto je priznao da je ostalu petoricu obučavao da rukuju oružjem.

Kazna koja je razrezana mladom Albancu najmanja je od svih koje se očekuju u procesu protiv "grupe iz Džersija", pošto Abdulahu, suštinski, nije ni bio deo plana za napad na američke vojnike, već je, sticajem, okolnosti poznavao ostale zaverenike, umeo da rukuje oružjem, te posedovao nekoliko pušaka.

"Ni jednog trenutka nisam ni pomislio da će oni to zaista i učiniti," rekao je Abdulahu pred sudom, pre nego što mu je izrečena kazna, koja uključuje i mogućnost da, nakon izlaska iz zatvora, bude vraćen na Kosovo, odakle je izbegao krajem 1999. godine.

Federalni istražni biro saopštio je da nema nikakvih dokaza koji bi povezali ovu grupu sa bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom, ali da postoji mogućnost da su regrutovani putem Interneta, čime se objašnjava velika količina propagandnog materijala Al kaide pohranjena u njihovim računarima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.