Završeno 15. takmičenje mladih pijanista

Izvor: RTS, 05.Mar.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno 15. takmičenje mladih pijanista

Za najboljeg mladog pijanistu 15. međunarodnog takmičenja u Šapcu proglašen dvanaestogodišnji Danilo Kulišić. Na festivalu je učestvovalo 140 pijanista iz pet zemalja.

Svečanim koncertom najuspešnijih učesnika i dodelom nagrada, u šabačkoj Muzičkoj školi "Mihajlo Vukdragović" završeno je 15. međunarodno takmičenje mladih pijanista. Ove godine na festivalu se predstavilo 140 pijanista iz pet zemalja.

Najbolji mladi pijanista 15. međunarodnog takmičenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 12-godišnji Danilo Kulišić, koji je u šabačku muzičku školu došao iz Velikog Zvornika. Posle niza nagrada u Bosni i Hercegovini, uspeh u novoj školi, kaže ovogodišnji laureat, doneo mu je posebno uzbuđenje.

"Dobar je osećaj biti među najboljima, osvojiti stotinu bodova, a posebno biti laureat u svim kategorijama. Onda je sreći potpuna", kaže Danilo Kulišić.

Među tridesetak tamičara koji su dobili prve nagrade mnogi su osvojili maksimalnih stotinu poena.

"Bilo je mi je zaista lepo u Šapcu. Dobro sam svirala i oduševila sam se kad sam čula za tih stotinu bodova. To mi je mnogo važno a  za nastup u Šapcu kreatorka mi je osmislila ovu haljinu", kaže osmogodišnja Neža Pogačar iz Žaleca u Sloveniji.

Osim pozitivne takmičarske atmosfere i nadahnutog izvođenja, ovogodišnji dani klavirske muzike u Šapcu ostaće zapamćeni i po vrednom poklonu: novom polukoncertnom klaviru vrednom 20.000 evra koji je učenicima muzičke škole poklonio profesor Đorđe Milojković iz Ženeve.

"Kada sam prošle godine, kao član žirija, uvideo da su svi spremni da se odreknu dnevnica u korist nabavke klavira i kada sam saslušao šabačke učenike koji su izuzetno talentovani i vredni, morao sam nešto da preduzmem. Nabavio sam klavir koji im je preko potreban", kaže profesor Milojković, čiji je poklon najveća donacija Muzičkoj školi do sada.

Uz druženje i usavršavanje, posebna vrednost ovakvih takmičenja je promovisanje talenata, dodaju članovi žirija, ugledni evropski stručnjaci, koji napredovanje novih generacija pijanista već godinama mere po festivalu u Šapcu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvanaestogodišnji Danilo Kulišić najbolji mladi pijanista

Izvor: RSplaneta.com, 05.Mar.2011

ZVORNIK - Dvanaestogodišnji Danilo Kulišić iz Zvornika proglašen je za najboljeg mladog pijanistu 15. međunarodnog klavirskog takmičenja koje je održano u Šapcu. Danilo je đak šabačke Muzičke škole "Mihajlo Vukdragović", a nagradu je osvojio na takmičenju na kojem je učestvovalo 140...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.