Završeni radovi na uvođenju klime u Skupštinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2009, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni radovi na uvođenju klime u Skupštinu

BEOGRAD - Poslovi na klimatizaciji Doma Narodne skupštine su završeni i poslanici će 31. avgusta, za kada je zakazan dan za glasanje, raditi u rashlađenim prostorijama, izjavio je danas zamenik sekretara Skupštine Srbije Milan Brzaković.

Privremeno rešenje

U izjavi Tanjugu krajem jula meseca on je naveo da je devedesetih u skupštinu ugrađeno privremeno rešenje "kanalski split", koji je podrazumevao sisteme u kanalima koji klimatizuje veliku salu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodao da će se postaviti postrojenje "čiler" koji je predviđen projektom iz 2002. godine.

Što se tiče privremenog rešenja klimatizacije kancelarija poslaničkih grupa, novinarske sobe i daktilo-birao, Brzaković je tada objasnio da će u tim prostorijama biti postavljen, ne klasičan "multisplit" sistem, već "VRV" sistem, koji se sastoji u tome da jedna spoljna jedinica pokriva više unutrašnjih.

"Unutrašnje jedinice biće ili plafonske ili podne parapetne jedinice i biće sakrivene iza postojećih radijator maski", naveo je Brzaković i dodao da će spoljne jedinice najvećim delom biti smeštene na nivou krova, tako da s obzirom da je krov zaštićen nadzidkom, neće biti vidljive.

On je tada i objasnio da će to rešenje biti privremeno, do kompletne rekonstrukcije sistema klimatizacije cele zgrade što je izuzetno komplikovan, zahtevan, obiman i skup proces.

Brzaković je Tanjugu rekao da će uređaji rashlađivati prostorije poslaničkih grupa, dela službe čiji je rad vezan za plenarne sednice i novinarsku sobu i da je do ponedeljka preostalo je da se urade sitniji, građevinsko-zanatski radovi kao što je "završna obrada svih tih instalacija u smislu zaštite i smanjenja mogućnosti sagledavanja uređaja sa glavnih fasada".

Taj posao, procenio je Brzaković, biće okončan u toku sedmice ili najkasnije sledećeg vikenda.

On je naveo da majstori užurbano rade i na rekonstrukciji i adaptaciji postojećeg, starog klima sistema, koji opslužuje prostor velike sale u kojoj se održavaju plenarne sednice i sobu centralne tehničke režije, ali da zbog obimnosti taj posao neće biti završeni do 31. avgusta.

Brzaković je ponovio da će troškovi opreme i ugradnje tzv "split sistema", koji rashlađuje poslaničke klubove i delove skupštinskih službi, iznositi oko 10,5 miliona dinara, a troškovi rekonstrukcije i adaptacije postojećeg klima sistema velike sale skoro 20 miliona dinara.

Dom Narodne skupštine je zaštićen kao spomenik kulture i predviđena rešenja klimatizacije rađena su uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.