Završeni pregovori: Prekid vatre se bliži?

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 15:32

Završeni pregovori: Prekid vatre se bliži?

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu.

Sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih bezbednosnih izvora iz Egipta, britanska agencija prenosi da će šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel otputovati danas u Pariz na razgovore sa Izraelcima, nakon što je danas završio razgovore sa Hanijehom.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je da oni nisu izneli nikakav novi predlog tokom razgovora sa egipatskim posrednicima u odnosu na one koje su imali ranije, tako da sada čekaju da vide šta će reći predstavnici Izraela.

''Razgovarali smo o našem predlogu sa egipatskim predstavnicima i sačekaćemo dok se ne vrate iz Pariza'', rekao je zvaničnik Hamasa.

Hamas, za koji se i dalje veruje da drži više od 100 talaca zarobljenih u napadu na Izrael 7. oktobra koji je bio povod za rat u Pojasu Gaze, kaže da će ih osloboditi samo kao deo primirja koje če rezultirati povlačenjem Izraela iz Gaze.

S druge strane, Izrael navodi da se njihove snage neće povući dok Hamas ne bude iskorenjen.

Dva palestinska zvaničnika navode da Hamas nije promenio svoj stav, odnosno da i dalje zahteva da se primirje okonča povlačenjem Izraelske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.