Završene rasprave u Hagu: Većina traži uspostavljanje palestinske države

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 23:20

Završene rasprave u Hagu: Većina traži uspostavljanje palestinske države

Najviši sud Ujedinjenih nacija u Hagu je završio istorijski sastanak o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Većina država je na saslušanju izjavila da Izrael krši međunarodno pravo.

Tokom šest dana, Međunarodni sud pravde saslušao je dosad neviđen broj zemalja, njih 52, a većina njih je utvrdila da Izrael krši međunarodno pravo i pozvali su na uspostavljanje nezavisne palestinske države.

"Prava prepreka miru je očigledna, sve dublja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izraelska okupacija palestinskih teritorija, uključujući istočni Jerusalim i neuspeh u sprovođenju vizije dve države, Izraela i Palestine koji žive jedni pored drugih," rekao je između ostalih zamenik turskog ministra spoljnih poslova Ahmet Jildiz.

Saslušanja su se bavila zahtevom Generalne skupštine UN za neobavezujućim mišljenjem o zakonitosti izraelske politike. Sud će objaviti mišljenje u "dogledno vreme". U proseku se savetodavna mišljenja objavljuju šest meseci nakon usmenog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.