Završene obe drame u Francuskoj

Izvor: B92, 09.Jan.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završene obe drame u Francuskoj

Specijalne jedinice francuske policije su u razmaku od 10 minuta sprovele akcije spasavanja talaca na obe krizne lokacije. Ubijeni braća Kuaši i jedan otmičar.

Prema poslednjim informacijama, ima i civilnih žrtava, kao i više ranjenih i povređenih.

Kako su saopštili zvaničnici, akcije su bile uspešne, više talaca je oslobođeno, a očekuje se više detalja.

Akcija je prvo sprovedena u magacinu u kome su se krila braća Kuaši, a desetak minuta kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specijalci su upali i u bakalnicu u Parizu u kojoj su osumnjičeni za ubistvo policajke Amedi Kulibali i njegova saučesnica oteli više talaca, a ubili njih četvoro.

Akcija u magacinu štamparije mestu Damarten de Goel otpočela je oko 17h, nakon višečasovne opsade, kada se čuo jedan pucanj iz vatrenog oružja.

Oko 17.30h je potvrđeno da su napadači na redakciju lista "Šarli ebdo", braća Kuaši, ubijena, a da je 26-godišnji talac oslobođen i da je nepovređen.

Braća Kuaši su navodno poručili pre početka opsade da "žele da umru kao mučenici".

Samo desetak minuta kasnije akcija je počela i u Parizu, gde je od jutros trajala talačka kriza.

Akcija je trajala duže od prve i bilo je više pucnjave i detonacija, a otmičar, osumnjičeni za jučerašnje ubistvo policajke, ubijen je.

Nađena su i tela četvoro talaca, ima i više ranjenih osoba, među njima i policajaca, a u bekstvu je otmičareva saučesnica.

Prema poslednjim informacijama, obe akcije su "iznuđene".

Specijalci u Damartenu su reagovali na pucnje braće Kuaši, a pretpostavlja se da su timovi u Parizu ubrzo uleteli u supermarket kako informacija o ishodu te akcije ne bi stigla do Kulibalija.

Veruje se da je bi on mogao da nasilno reaguje na smrt napadača na list "Šarli ebdo" jer je dokazano da je povezan sa jednim od braće, a njihovo puštanje je postavio kao jedan od svojih uslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.