Završena restauracija spomenika knezu Mihailu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 11:49

Završena restauracija spomenika knezu Mihailu

Restauracija Spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike je završena i skinute su zaštine skele i zastori, na 150. godišnjicu od ubistva kneza Mihaila Obrenovića.

"Posle restauracije Pobednika, završili smo i restauraciju Spomenika knezu Mihailu", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Danas se navršava 150 godina od kada je ubijen knez Mihailo Obrenović u Košutnjaku i odlučili smo da na ovaj dan spomenik bude završen, kako bi građani mogli da odaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počast svemu što je knez Mihailo uradio", rekao je Vesić za RTS.

Spomenik na Trgu Republike je podignut 1882. godine, a za 138 godina čišćen je svega dva puta, poslednji put 1986. godine, dodao je Vesić.

"Ovo je najtemeljitija rekonstrukcija do sada. Skinuta je patina koja je pokrivala reljefe koje je izradio naš čuveni arhitekta Konstantin Jovanović i koji prikazuju delove iz srpske istorije, a koje sugrađani sada mogu mnogo bolje da vide", pojasnio je on.

Dodao je da je sama skulptura Mihaila Obrenovića, koju je izradio Enriko Paci, autor i čuvenog spomenika Danteu u Firenci, sada vidljivija u svim svojim detaljima.

Vesić je naveo i da nijedan srpski vladar nije dobio takav spomenik, što dovoljno govori o ulozi Mihaila Obrenovića u srpskoj politici 19. veka.

Podsetio je i da je obavljena rekonstrukcija postamenta, obnovljeni su kandelabri, a obavljeno je i čišćenje od grafita, dodajući da se nada da grafiti više neće biti ispisivani i da ćemo svi zajedno čuvati spomenik.

Vesić je podsetio i da će u narednih godinu dana Beograd dobiti nekoliko spomenika.

Tako će, na predlog predsednika Aleksandra Vučića grad dobiti spomenik Stefanu Nemanji, dok će preko puta Univerzitetske biblioteke biti podignut spomenik Mihajlu Pupinu.

Spomenik Aleksandru Karadorđeviću biće podignut između dva dvora, a spomenik Diani Budisavljević u Savskom parku.

"Srećan sam što kao narod pokazujemo da poštujemo svoju istoriju. Spomenicima odajemo počast važnim ljudima u našoj istoriji, a istovremeno naredne generacije učimo i o svetlim primerima iz prošlosti, jer ako ne poštujemo sebe, neće nas niko poštovati", rekao je Vesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.