Završena rasprava o političkim strankama

Izvor: RTS, 08.Apr.2009, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o političkim strankama

Skupština Srbije zaključila načelnu raspravu o Predlogu zakona o političkim strankama. Pred poslanicima u četvrtak objedinjena načelna rasprava o Predlogu zakona o privrednim komorama i Predlogu zakona o Fondu za razvoj.

Usvajanjem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom doprineće se smanjenju siromaštva velikog broja tih ljudi, koji su među najsiromašnijim građanima Srbije, rečeno je na sednici Odbora za smanjenje siromaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Skupštine Srbije.

Jelena Vasić iz Ministarstva ekonomija i regionalnog razvoja rekla je da se procenjuje da je oko 70 odsto osoba sa invaliditetom siromašno, a da je njih oko 13 odsto zaposleno, i ukazala da je cilj tog zakona da se povećava zaposlenost osoba sa invaliditetom i uvođenjem kvota za poslodavce, prema kojima će morati zaposliti određen broj takvih lica.

Predsednica Odbora Snežana Plavšić ocenila je da je suština tog zakonskog predloga da se osobe sa invaliditetom aktivno uključe u društvo, da im se omogući profesionalna rehabilitacije, potom dodatna obuka za posao koji mogu da rade, i da se uključuju na tržište rada kao sposobni i korisni članovi društva.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić podneo je Administrativnom odboru predlog za ukidanje dnevnica poslanicima kojima stalno zaposlenje u Skupštini nije jedini izvor prihoda.

Batić je zatražio da poslanici u stalnom radnom odnosu, koji bi primali dnevnice, moraju da potvrde ličnom izjavom da osim primanja po osnovu poslaničkog statusa nemaju nikakav drugi izvor prihoda.

U obrazloženju predloga koji je dostavio Administrativnom odboru, navodi se da je shodno situaciji ekonomske krize koja je zahvatila i Srbiju, neophodno da svi nosioci javnih funkcija snose deo tereta.

Parlament je završio načelni pretres o Predlogu zakona o političkim strankama, a sednicu će nastaviti sutra objedinjenom raspravom o izmenama Zakona o privrednim komorama i Predlogu zakona o Fondu za razvoj.

Zakon temelj za promenu izbornog sistema

Ministar državne uprave Milan Marković ukazao je da je Zakon o političkim strankama temeljna prektretnica u političkom životu Srbije" i najavio da će za najviše dve godine politički, izborni i normativni sistem Srbije izgledati potpuno drugačiji nego danas.

"Efikasna primena ovog zakona će onemogućiti švrcovanje nekih partija na listama drugih političkih stranaka", rekao je Marković i ocenio da će za osam godina, kada je sledeća preregistracija, biti daleko manje stranaka nego što ih je sada.

Novi zakon o političkim strankama stvoriće uslove za "promenu izbornog sistema koji će biti savremen, efikasan i jeftin", ocenio je Marković.

Prema njegovim rečima, taj novi sistem predstavljaće osnovu za "novu legitimaciju", kako političkih stranaka tako i ljudi koji se bave politikom.

Zaključujući raspravu, Marković je istakao da je zadovoljan zbog visokog stepena saglasnosti oko suštine zakona, jer su ga podržale skoro sve poslaničke grupe.

Otklanjanjem nekoliko dilema neće biti razloga da sve poslaničke grupe, od SRS do vladajuće koalicije, ne podrže ovaj zakon, nagllasio je Marković.

Ministar Marković najavio je mogućnost prihvatanja nekoliko amandmana, razmatranje predloga da se broj potpisa za registraciju stranke podigne sa predloženih 5.000 na 10.000, kao i mogućnost direktne prohodnosti na izbore registrovanih stranaka.

Predlog zakona o političkim strankama

Predlog zakona o političkim strankama predviđa obavezu preregistracije svih političkih organizacija.

Umesto dosadašnjih 100, predloženo je da političku stranku može da osnuje najmanje 5.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije.

Izuzetak su stranke nacionalnih manjina za čije je osnivanje potrebna saglasnost najmanje 500 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije.

Predviđeno je da će nastavak rada biti moguć samo za one stranke koje u roku od šest meseci od početka primene novog zakona usklade svoj statut i druge opšte akte sa zakonom i podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka.

Stranke koje se ne preregistruju biće brisane iz registra.

Većina poslaničkih grupa tokom načelne rasprave složila se da je zakon neophodno doneti, dok su poslanici LDP-a izneli najviše kritika.

Polemika ministra i LDP-a

Raspravu u parlamentu o Predlogu zakona o političkim strankama obeležila je kraća polemika između poslanika Liberalno - demokratske partije i ministra Milana Markovića, povodom predloga da je za osnivanje stranke, umesto dosadašnjih 100, neophodno sakupiti potpise najmanje 5.000 građana.

Poslanici LDP-a ocenili su da je to restriktivna odredba i da zadire u pravo građana na političko organizovanje i najavili da neće podržati predlog zakona.

"Mi nemamo druga posla nego da u ovoj krizi trčimo da skupljamo i registrujemo 5.000 potpisa i da plaćamo 50.000 dinara svaki potpis", rekla je Pešićehva upitavši da li je to neka nova budžetska aktivnost koja pokušava da se nametne strankama.

Ministar Marković je reagujući na navode poslanice LDP-a istakao da Srbija ne može unaprediti politički život ukoliko ne krene od početaka i ne uradi valjan registar političkih stranaka kako bi se utvrdilo ko su realni politički subjekti.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je od predsedavajuće Gordane Čomić da opmene Markovića, jer krši pravila normalnog rada Skupštine.

Čomićeva je na te navode istakla da nema povrede poslovnika i da je diskusija i razmena argumenata između ministra i Pešićeve bila u okviru poštovanja poslovničkih odredbi i "onoliko živahna koliko u jednom parlamentu treba da bude".

Poslanik DSS Zoran Šami je, međutim, ocenio da zakon spada u grupu onih koje valja doneti sa što većim konsenzusom, predlažući da se broj potpisa poveća na 10.000.

Poslanici SNS naglasili su da će podrška zakonu zavisiti od usvajanja njihovih amandmana, a jedini poslanik te stranke koji prisustvuje sednici Marina Raguš sumnja da će zakon biti primenljiv i da će uvesti više reda.

Predstavnici vladajuće većine smatraju da će ovaj zakon stvoriti neophodne pravne uslove za uređenje političke scene i otklanjanje negativnog stava o strankama.

Radikali napustili sednicu Zakonodavnog odbora

Poslanici SRS napustili sednicu Zakonodavnog odbora, nezadovoljni odlukom većine članova da se neki od njihovih amandmana na Predlog zakona o upotrebi državnih simbola grupišu i obrazlažu kao jedan.

Poslanik Aleksandar Martinović rekao je, posle napuštanja sednice, da je Odbor odlučio da se spoji rasprava o amandmanima poslanika SRS zato što su "navodno sadržinski istovetni, što nije tačno".

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković rekao je da je na zakone koji su na dnevnom redu sednice parlamenta podneto više od 3.000 amandmana.

Odbor je grupisao oko 100 do 150 amandmana u jedan, od 318 koliko je podneto na Preldog zakona o državnim simbolima, naveo je Ratković.

Prema njegovim rečima, veliki broj amandmana sadržinski je istovetan, a poslovničke odredbe obavezuju i omogućavaju grupisanje srodnih amandmana u jedan, koji će se obrazlagati dva minuta.

Ratković je pozdravio aktivnost poslanika koji podnose amandmane da bi popravili tekst zakona, ali "ako se na jedan član zakona iz jedne poslaničke grupe podnese 300 amandmana sa identičnim obrazloženjem, onda je to namera da se opstruiše rad, a ne da se poboljša zakon".

U danu za glasanje Skupština će se izjašnjavati o svakom amandmanu pojedinačno, što znači da će glasanje trajati tri dana, rekao je Ratković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.