Završena rasprava o korupciji

Izvor: RTS, 19.Jul.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o korupciji

Skupština završila raspravu o izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Vladajuća koalicija podržala izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, dok je opozicija kritikovala naglasivši da se menja zbog pojedinaca.

Skupština Srbije razmatrala je izmene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje preciziraju da bez saglasnosti Agencije funkcioneri mogu da zadrže samo funkcije na koje su ih neposredno birali građani.

Izmene podržavaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanici Jedinstvene Srbije i Zajedno za Kragujevac, čiji su lideri, kao gradonačelnici i poslanici, na udaru zakona.

Posle sedam meseci primene Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ponovo je pred Skupštinom da bi se otklonile nejasnoće u vezi sa funkcionerima koji imaju više fotelja.

Dat im je rok da do 1. septembra o svim funkcijama obaveste Agenciju, koja će onda odrediti u kom roku neke treba da se odreknu. Zakon će se primenjivati i na funkcionere u privrednim društvima, koje osniva država, a direktor Agencije ovlašćen je da odredi koje funkcije se mogu zadržati bez saglasnosti Agencije.

Obrazlažući predložene izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Skupštini Srbije, ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da se izmenama zakona uvodi obaveza funkcionera da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije o svim funkcijama koje obavljaju, od 1. januara 2010. godine.

Malovićeva je precizirala da se to odnosi na funkcionere zatečene na više funkcija 1. januara 2010. godine, kada je počela primena zakona, a koji se nisu opredelili koju funkciju će nastaviti da obavljaju.

Po prijemu obaveštenja funkcionera, kako je navela ministarka, Agencija će utvrditi da li njihovo obavljanje više javnih funkcija predstavlja sukob interesa.

Prema njenim rečima, ako utvrdi postojanje sukoba interesa, Agencija će doneti odluku kojom će odrediti rok u kojem je funkcioner dužan da prestane da obavlja javnu funkciju.

Ministarka je navela da se predloženim rešenjem daje mogućnost da funkcioner obavlja više javnih funkcija na koje se bira neposredno od građana, bez saglasnosti Agencije.

"Želim da istaknem da ovaj predlog ne favorizuje nikog i ne odnosi se na konkretne slučajeve, to se može zaključiti prostim čitanjem rešenja", kaže ministarka pravde Snežana Malović.

Dodala je da je za sve ostale funkcije neophodna saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Ministarka pravde istakla je važnost predloženih izmena zakona za stvaranje preciznog i efikasnog normativnog okvira koji je, kako je navela, neophodan u daljoj borbi protiv korupcije, ali i stvaranju sistemskog mehanizma za njeno sprečavanje.

Ministarka je podsetila da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije i jedan od najznačajnijih koraka u procesu evropskih integracija i stvaranju modernijeg društva.

Malovićeva je rekla da su funkcioneri, koji obavljaju više funkcija dužni da ih do prvog septembra ove godine prijave.

Vladajuća koalicija podržava zakon

Tokom rasprave o Predlogu izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, poslanici su se složili da je borba protiv korupcije neophodna, ali ne i o predlogu izmena koje su vladajuće stranke podržale, a opozicione kritikovale.

Uz primedbu da se pravila menjaju usred izbornog ciklusa podršku Zakonu najavljuju i partije čiji su lideri poslanici i gradonačelnici Kragujevca i Jagodine.

"Mi smo se principijelno ponašali uvek, mi smo povukli amandmane", tvrdi Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije.

"Mi otvoreno kažemo i stojimo na tom stanovištu - narodni poslanici nisu državni funkcioneri", ističe Saša Milenić, "Zajedno za Šumadiju" na listi G17 plus.

Poslanici SPS-a naveli su da je zakon sistemski istakavši da će podržati predložene izmene i da su spremni da razgovaraju o svim amandmanima koji su u svrsi poboljšanja predloženog zakona.

Poslanici G 17 plus rekli su da će funkcioneri koji obavljaju više funkcija morati, do 1. septembra, da se opredele koju funkciju će obavljati ili da pitaju Agenciju da li su u sukobu interesa i naglasili da suština borbe protiv korupcije nije samo opredeljenje za jednu funkciju, već, pre svega, prijava imovine, kako bi se videlo da li je neki funkcioner ušao u politiku da bi se obogatio.

Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju" istakla je da su aktuelna vlada i skupštinska većina doneli set antikorupcijskih zakona i objavili rat organizovanom kriminalu i korupciji.

Oni su naveli da svaku kritiku koja ukazuje na propuste treba razmotriti, ali da postoje i one kritike koje dolaze od onih koji pokušavaju da sklone pažnju sa sopstvene odgovornosti i podvukli da vladajuća većina stvara sistem i institucije kako bi se društvo efikasno borilo protiv korupcije.

U LDP-u ističu da je postojanje javnih preduzeća osnov za korupciju i da je jedini zdrav osnov za borbu protiv nje nastavak privatizacije i izlazak države "iz javnih preduzeća".

"Nemojte menjati zakon svakih par meseci zato što želite da obezbedite većinu ili bar ne dozvolite da se pitanje korupcije svede na to koliko ćete ljudi pohapsiti", navodi Ivan Andrić iz LDP-a.

Opozicija: Zakon se menja zbog pojedinaca

Prema mišljenu radikala, tim zakonskim predlozima legalizuje se korupcija, a oni se donose zbog toga što nekoliko pojedinaca iz vlasti obavlja više javnih funkcija, što je, kako su ocenili, suprotno demokratskiim principima.

"Desetine javnih funkcionera u Srbiji nije se izjasnilo koju funkciju zadržavaju od dve tri, a nekoliko i više i zbog toga se donosi zakon da bi se prolongirali rokovi", kaže Aleksandar Martinović iz SRS-a.

Poslanička grupa "Napred Srbijo" smatra da borbe protiv korupcije nema, već da se samo, s vremena na vreme, "hapšenjima narodu mažu oči" i da se direktoru Agencije za borbu protiv korupcije daju prevelika ovlašćenja.

Poslanici Nove Srbije kazali su da neće podržati izmene zakona, jer on, kako su ocenili, ne predstavlja pravi vid borbe protiv korupcije, već se radi o selektivnoj borbi protiv te pojave.

Poslanici Demokratske stranke Srbije smatraju da je predlog skandalozan, da je u zemlji još veća korupcija i da su predstavnici vladajućih stranaka direktori javnih preduzeća godinu i po dana, ali im je "to bilo malo", pa su "u aprilu rekli" da i dalje hoće da sede u više fotelja.

Poslanici o izmenama poreskog sistema

Ministri finansija i prosvete Diana Dragutinović i Žarko Obradović poslanicima u parlamentu obrazložili su danas više predloga izmena i dopuna zakona iz oblasti poreske politike i potvrđivanja međunarodnih ugovora iz oblasti finansija, za koje su naveli da su potrebni kako za dalju modernizaciju poreskog sistema ali i razvoj privrede i školstva u Srbiji.

U izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđeno je, u cilju postizanja finansijske discipline, izricanje mere zabrane obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine ako obveznik ponovi isti poreski prekršaj u roku od dve godine.

Za vođenje prekršajnih postupaka, vezanih za naplatu poreza, ubuduće će biti nadležan Prekršajni sud u prvom stepenu, odnosno, Viši prekršajni sud u drugom stepenu, a ne, kao do sada, Poreska uprava, što je urađeno zbog usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima i Zakonom o uređenju sudova.

Ministarka finansija je ukazala i da kod samoinicijativnog prijavljivanja određenih vrsta poreskih prekršaja uz plaćanje poreskog duga sa obračunatom kamatom, a pre saznanja poreskog organa, neće biti podnošen zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, niti izricana kazna.

U raspravi o predloženim izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji poslanici opozicije kritikovali su te predloge smatrajući da bi država, kada uvodi strožiju finansijsku discipline, morala da krene od sebe pošto je ona, kako su rekli, najveći dužnik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.