Završena rasprava o ekologiji

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o ekologiji

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Vladajuća koalicija i LDP za usvajanje zakona. Rad se nastavlja sutra raspravom o četiri tačke dnevnog reda.

Završena je treća sednica jesenjeg zasedanja Skupštine. Na sednici se raspravljalo o sedam zakonskih predloga iz oblasti zaštite životne sredine. Rad se nastavlja sutra.

Administrativni odbor Skupštine zatražio je da se rebalansom ovogodišnjeg budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obezbede 142 miliona dinara za plaćanje naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i završetak radova na fasadi zgrade Doma Narodne skupštine.

Sekretar parlamenta Veljko Odalović rekao je da Skupština neće tražiti dodatna sredstva za plaćanje četvorogodišnjeg duga naknade i završetak fasade, kao vanredne troškove, nego da će preraspodeliti sredstva kojima raspolaže a koja je uštedela.

Prema rečima Odalovića, dug parlamenta za gradsko građevinsko zemljište za četiri godine iznosi 52 miliona dinara, a procenjeno je da je za radove na fasadi potrebno 90 miliona dinara.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović naglasio je da će od 142 miliona dinara za dug i fasadu, 107 miliona dinara biti obezbeđeno od uštede poslanika u ovoj godini.

Ostatak novca za plaćanje duga i fasadu, odnosno 35 miliona dinara, odnosi se na uštedu od sredstava namenjenih stručnoj službi parlamenta.

Prema proceni stručnjaka radovi bi mogli da budu završeni do kraja novembra.

Na dnevnom redu su bile izmene Zakona o hemikalijama, Zakona o biocidnim proizvodima, Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti.

Poslanici vladajuće koalicije i LDP-a najavili su da će glasati za zakone iz oblasti zaštite životne sredine, dok su SRS i DSS protiv njihovog usvajanja.

Obrazlažući u Skupštini set ekoloških zakona, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da su zakoni usaglašeni sa standardima EU, a da su izmene predložene da bi se omogućila bolja efikasnost i pojednostavile procedure.

"Izmene zakona o prirodi predviđaju jednostavnije i brže procedure, i bolje mehanizme zaštite", rekao je Dulić.

Dulić je naveo i da je setom zakona predviđena podrška lokalnim samoupravama i preduzećima.

Izmene zakona o upravljanju otpadom preciznije određuju obaveze prevoznika otpada.

Formiraće se baza podataka o hemikalijama i biocidnim proizvodima, a izmene zakona o hemikalijama i biocidnim proizvodima podrazumevaju osnivanje Agencije za hemikalije.

Izmene zakona o zaštiti od buke preciznije će odrediti granične vrednosti buke i javnosti omogućiti bolji uvid u evidenciju.

Prema rečima ministra, Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti, doneće propise savremenije od važećih, iz 1990. godine.

Skupština je konstatovala mandat nove poslanice G17 plus Elizabet Paunović, izabrane umesto Snežane Stojanović-Plavšić kojoj je mandat prestao zbog njenog prelaska na mesto državne sekretarke u Ministarstvu kulture.

Promene ovih mandata su prethodno konstatovali Administrativni odbor i Republička izborna komisija. Administrativni odbor prihvatio je i ostavku Danice Milovanović na mesto šefa kabineta predsednika Skupštine, a tu funkciju, na predlog sekratara parlamenta, ubuduće će obavljati diplomarani pravnik i magistar ekonomskih nauka Dušica Petrović.

Skupština Srbije nastaviće sednicu sutra u 10 sati raspravom o izmenama Zakona o turizmu, Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, kao i o izmenama Zakona o Fondu za razvoj.

Predstavnici Vlade Srbije bi, prema planiranom dnevnom redu, sutra popodne trebalo da odgovaraju na pitanja poslanika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.