Završena rasprava o Duliću, izjašnjavanje u 16.45 sati

Izvor: Blic, 08.Okt.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o Duliću, izjašnjavanje u 16.45 sati

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o ukidanju imuniteta poslaniku DS i bivšem ministru za zastitu životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću, o čemu će se izjasniti u 16.45 sati.

Ukidanje imuniteta Duliću jedina je tačka dnevnog reda prve sednice jesenjeg zasedanja, koja je počela uz himnu “Bože pravde” i Gardu na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Dulić nije prisustvovao sednici, a uoči njenog početka pozvao je Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mu jave mesto i vreme kako bi odmah nakon što mu bude ukinut imunitet dao iskaz.

Dulić je kazao da se on javno odrekao imuniteta i da parlament nije ni trebalo da bude sazivan, navodeći da je u pitanju nastavak cirkusa i trošenje državnih resursa, te ponovio da nije kriv, kao niti iko od njegovih saradnika, da je sve bilo u skladu sa zakonom i da će to i da dokažu.

Raspravu o ukidanju imuniteta obeležila su javljanja po Poslovniku poslanika DS, koja su potrajala i u popodnevnom delu sednice.

Demokrate su, uz tvrdnje da je Dulić bio predmet medijske hajke, protestvovali zbog, kako su tvrdili, nepoštovanja pravnih i poslovničkih procedura prilikom donošenja predloga za ukidanje imuniteta.

Oni su najviše primedbi izneli na način sazivanja i održavanja sednice Administrativnog odbora, na kojoj je doneta odluka da se parlamentu predloži ukidanje imuniteta Duliću, tvrdeći da ni Dulić, niti ostali članovi nisu bili pozvani na nju.

Primedba poslanika DS je i da Tužilaštvo u zahtevu za ukidanje imuniteta nije objasnilo na koji stav člana 359. Krivičnog zakonika se pozvalo.

Popodnevni deo sednice obeležila je polemika predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov, koja ga je kritikovala da ne brani dostojanstvo poslanika protiv kojih se u medijima vodi hajka, što je bio slučaj i s liderom njene stranke Nenadom Čankom.

Poslanici DS su nešto kasnije napustili skupštinsku salu i saopštili da neće učestvovati u daljoj raspravi o ukidanju imuniteta njihovom poslaniku Oliveru Duliću, niti u glasanju o tome.

"Mi ćemo se danas povući i dozvoliti organima da obave svoj posao, jer smo uvereni da će Dulić dokazati svoju nevinost”, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe “Izbor za bolji život” Balša Božović.

Skidanje imuniteta tražilo je Tužilaštvo zbog vodjenja krivičnog postupka, jer postoji osnovana sumnja da su Dulić, ali i njegov bivši pomoćnik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi izdavanja dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova duž puteva u Srbiji i tom prilikom prekršili zakon.

Skupština Srbije je konstatovala mandat novom poslaniku SNS Milinku Živkoviću, koji je položio zakletvu pred poslanicima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.