Završena Nušićijada u Ivanjici, dve manifestacije ove godine

Izvor: N1 televizija, 27.Avg.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena Nušićijada u Ivanjici, dve manifestacije ove godine

Opština Ivanjica, koja je ove godine organizovala 9. "Nusićijadu" u Ivanjici, saopštila je da je zadovoljna manifestacijom i da su "oboreni su svi rekordi posećenosti".

"Za vreme ovogodišnje Nušićijade preko 60.000 ljudi prošlo je kroz Ivanjicu i ponosni smo na tu činjenicu. Nušićijada je ikona na zidu svakog Ivanjičana i to je manifestacija koja pripada isključivo i samo građanima" izjavio je predsednik opštine Zoran Lazović.

On je dodao da je u trodnevnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << manifestaciji, koja je trajala od 24. do 26. avgusta i organizovana pod sloganom "Ko tebe jadom ti njega Nušićijadom", učestvovao veliki broj volontera i da je u svim sadržajima učestvovalo na desetine poznatih imena srpske muzičke scene, teatra, besedničke reči, humorista, satiričara, zabavljača i pisaca.

Na šest gradskih scena održano je deset muzičkih koncerata, devet pozorišnih predstava, kabarei, monografije i izložbe. Koncertima Željka Joksimovića i Harisa Džinovića, prema proceni organizatora, prisustvovalo je više od 20.000 ljudi.

Festival koji slavi Nušića bio je u znaku jubileja, 180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice u varoši, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, a deo programa bio je posvećen stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata.

Ovogodišnju "Nušićijadu" obeležile su dve manifestacije, dva organizatora - lokalna samouprava koja je ove godine zvanično organizovala i udruženje građana Kudes-inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije, koje je organizovao tu manifestaciju prethodnih osam godina i ove godine održao "Prognanu Nušićijadu".

Dan pre početka "zvanične" Nušićijade, 23. avgusta u Ivanjici je održana još jedna pod nazivom "Prognana, a slobodna Nušićijada" koju je organizovalo udruženje Kudes, koje je istaklo da su oni obnovili Nušićijadu pre devet godina i da im je ove godine "lokalna vlast Srpske napredne stranke oduzela manifestaciju".

U beogradskom Dorćol placu 18. avgusta održana je premijera "Prognane, a slobodne Nušićijade", gde su podršku udruženju Kudes i "necenzurisanoj" verziji manifestacije svojim učešćem u programu pružili: glumci Petar Božović, Radoslav Rale Milenković i Tihomir Stanić, karikaturisti Predrag Koraksić Koraks, Dušan Petričić, voditelj Zoran Kesić, ekipa redakcije "Njuz.net", urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, urednik NIN-a Milan Ćulibrk i drugi.

U Ivanjici je "Prognana, a slobodna Nušićijada" održana na privatnom imanju na Palibrčkom grobu sedam kilometara od Ivanjice uz prisustvo više hiljada ljudi.

Na njoj su učestvovali Zoran Kesić i Njuzovci, Lane Gutović, Marčelo, glavni urednici NIN-a i Danasa, Reflektor teatar i priređena izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića pod nazivom "Karikature naših života", a karikature su bile okačene po granama drveća.

Glumac Milan Milosavljević koji u danima Nušićijade "predstavlja" Branislava Nušića, u koga je maskiran i kome predsednik Opštine za vreme manifestacije simbolično predaje ključeve grada, ostao je veran "Nušićijadi" koju je organizovala Opština Ivanjica.

"Nušićijada" je osnovana 1968. godine kao festival filmske komedije, a ugašena je 1973. godine. Festival je ponovo pokrenut 2009.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.