Završen remont u termoelektrani Morava u Svilajncu

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen remont u termoelektrani Morava u Svilajncu

U termoelektrani Morava u Svilajncu, završena je druga faza remonta postrojenja i kotlovi su ponovo u pogonu. U protekle dve godine realizovan je remont vredan 27 miliona evra,a pouzdan i bezbedan rad obezbeđen je narednih deset godina.
Kotlovi termoelektrane u Svilajncu rade punom parom. Ipak iz dimnjaka samo beličast dim. Posle ugradnje novih elektrofiltera koncentracija praškastih materija u dimnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gasu smanjena je 16 puta i sada je u granicama evropskih standarda.

Tokom remonta koji je u dve faze trajao 11 meseci zamenjene su turbine, stari elektrofilter, ugrađeni novi stop i regulacioni ventili, remontovan rotor generatora,urađena membranizacija kotla.
Više desetina firmi, 300 zaposlenih i 500 izvođača radova odradilo je ogroman posao.
"Ponosna sam na zaposlene i rukovodioce TE Morava, jer je većina morala, da bi se remont završio kako treba, da ostaje ovde i više od 24 sata u cugu. Zaista lavovski napor i već radimo puno parom. Zadovoljna sam jer smo se izborili za remont i prudužetak života elektrane za najmanje deset godina, kaže direktorka TE Morava Marija Stevanović.
U saradnji sa Građevinskim fakultetom ova termoelektrana prva u Srbiji započela je realizaciju sanacije pepeliša od 32 hektara i praktičnu primenu u industriji. Iz termoelektrane Morava najavljuju i izgradnju prve deonice puta od četiri kilometra gde će se pepeo koristiti kao građevinski materijal.
rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.