Završen Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Prigodnom svečanošću u našoj ambasadi u Budimpešti danas je završen "Mesec srpske kulture u Mađarskoj", započet 7. septembra i nastavljen nizom manifestacija u više naselja u kojima žive pripadnici srpske zajednice. Završnom programu prisustvovali su predsednica Skupštine Republike Srbije Maja Gojković i potpretrednik mađarske vlade Žolt Šemjen.

Brojne goste dočekala je prepoznatljivim zvucima tamburaška grupa iz Mohača, a potom ih je, kao domaćin, pozdravio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naš ambasador Rade Drobac.

U ime mađarske vlade prisutnima se obratio potpredsednik zadužen za nacionalna i manjinska pitanja Žolt Šemjen, inače lider Hrišćansko-demokratske narodne partije, manjeg koaliciong partnera. On je ukazao da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili bolji i da tome doprinosi povoljan položaj srpske manjine u Mađarskoj, odnosno mađarske u Srbiji.

Organizator ovog, 9. meseca srpske kulture bio je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, a pod pokroviteljstvom Srpske samouprave i uz podršku obe vlade. Predsednik tog Centra Milan Đurić je istakao da je negovanje kulture i tradicije izuzetno značajno za neveliku srpsku zajednicu u Mađarskoj i zahvalio se svima koji su doprineli seriji manifestacija. One su počele 7. septembra u Tekelijanumu koncertom posvećenom kompozitoru Petru Stojanoviću, a zatim su se, sem u Budimpešti, nastavile u Deski, Pomazu, Sekešfehervaru, Segedinu, Santovu i Batanji. Zanimljivo je da baš na današnji dan, kada se završio Mesec kulture Srba u Mađarskoj, u Beogradu počela Nedelja mađarske kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.