Završen Arlem

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Arlem

U Arilju je završen Arlem, letnja škola klasične muzike koja okuplja eminentne profesore klasične, duhovne i džez muzike, đake muzičkih škola iz desetak zemalja i male Ariljce koj se prvi put susreću s instrumentima.
Pre šest godina festival su kao dar zavičaju ustanovili muzičari iz porodice Mladenović, a danas je on nešto po čemu se Arilje prepoznaje.

Zvuci klasične muzike, violine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gitare, klavira i gradić koji se pretvara u   niz muzičkih učionica -lepa ariljska letnja slika na radost i domaćina, jer se dobar glas o školi sve više širi, ne samo među muzičkim svetom i mladih muzičara,njih šezdesetak izabranih u velikoj konkurenciji.
"Već treći put sam na Arlemu, može mnogo da se nauči, profesor su dobri, časovi takođe i sviđa mi se okolina", kaže Matej Berlot iz Slovenije.
Luna Ceceghin iz Italije kaže da u Italiji ide na časove i uči da svira, ali da je ovde to usavršila.
"Naučio sam neke nove stvari, da sviram Paganinija", kaže Stefan Simić iz Austrije.
"Imam devet godina, prvi put sam na Arlemu i mnogo mi se sviđa i časovi i druženje", kaže Zoja Kirn iz Beograda.
Letnja vrelina, improvizovane učionice i puno ozbiljnog rada ni za profesore nisu problem,  jer učešće na Arlemu prihvataju kao pravu misiju.
"Velika je stvar organizovati ovakvo nešto i ja sam ponosna što sam već godinama, od početka podržala ovu misiju", kaže Divna Ljubojević.
Dejan Mlađenović, profesor viole na FMU Beograd kaže da je četvrtu godinu ovde i da smatra ovaj festival jednim od najboljih, ne smo u Srbiji, već i šire.
Osim koncerata polaznika i profesora, deo ariljskog muzičkog leta u bojama Arlema je i festival koji  probranu muziku i dobre muzičare dovodi na rečno ostrvo i obalu Rzava, za večernja okupljanja i domaćina i učesnika.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.