Završen 80. Vukov sabor

Izvor: Studio B, 15.Sep.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 80. Vukov sabor

Besedom akademika Dušana Kovačevića danas je u Tršiću završen 80. Vukov sabor koji neguje tradiciju i uspomenu na Vuka Stefanovića Karadžića reformatora srpskog jezika i pisma.

Završnoj svečanosti prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović.  Jovanović je, otvarajući prevodilačke radionice u Muzeju jezika i pisma, istakao da Vukov sabor obeležava, ne samo istoriju Vukovog kraja, već i istoriju celog naroda, pri tom citirajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Vukove reči, da ako svako radi onoliko koliko može, narod neće propasti.

„Današnje manifestacije potvrđuju da radimo i stvaramo sledujući veliko Vukovo delo", rekao je Jovanović, naglasivši da svet pripada onima koji pokušavaju i budućnost onima koji imaju jasnu predstavu o njoj, a našu pripadnost svetu i perspektivu u njemu, trasirao je Vuk Stefanović Karadžić. Prema njegovim rečima, Vuk je tokom svog rada podnosio veliku žrtvu reformišući jezik, a time i društvo u celini, podstičući pamet, razmišljanje i stvaralaštvo svog naroda. 

Akademik Dušan Kovačević podsedio je u besedi da je Vukov sabor najstarija kulturna manifestacija u Srbiji i da je od 1933. godine, otkako se obeležava, preživela nekoliko država i državnih uređenja, kulturnih i nekulturnih politika i desetak vladara i vlada koji nisu mnogo marili za kulturu.

„Vukovo ime je od 1816. godine i pojave njegovog srpskog rečnika služilo kao povod za napade, uvrede i optužbe da je svojim narodnim govorom naopakog pravopisa izazvao kod učenog sveta gnušenije, prezrenije i omrazrnije", rekao je Kovačević. 

Podsećajući na nesuglasice koje su postojale između Vuka i tadašnjeg srpskog vladara Miloša Obrenovića, koji je branio upotrebu Vukovog pravopisa, Kovačević je rekao da su u to isto vreme, vladari širom sveta bogato plaćali svoje umetnike da im stvore dela po kojima će ostati upamćeni. Prema njegovim rečima, ono što je Vuk uradio od 1814. godine sa pojavom njegove pismenice i novim pravopisom, najjednostavnijim i najsavršenijim na svetu, i narodnim jezikom, jesu najdragocenija zaveštanja i blaga srpskog naroda.   

Besednik je podsetio da se ove godine obeležava 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, ali da to nije imalo mnogo ođeka u javnosti, opominjući da „smo slavili tuđeg cara, umesto vladiku srpske poezije". Kovačević je tokom govora izrazio zabrinutost zbog sve veće migracije mladog stanovništva iz Srbije, pitajući se „ko će govoriti Vukovim jezikom kada se Srbi sretnu za 200 godina, koliko je već prošlo od pojave njegove pismenice 1814." 

Reči pozdrava i dobrodošlice gostima sabora, kojih je bilo na hiljade iz zemlje i inostranstva, uputio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ističući da je Vuk Karadžić svetu približio našu kulturu, umetničko stvaralaštvo, istorijska zbivanja, običaje i tradiciju koji čine biće srpskog naroda.

„Pismo i jezik su moćni saveznici, putovođe i učitelji generacija koje dolaze, a Vukov put je i danas put koji vodi u život i bolju budućnost koju izgrađujemo, ne samo za nas, nego i sve narode sa kojima delimo podneblje, rekao je Petrović. 

U umetničkom delu programa premijerno je izvedena pozorišna predstava „Devetstopetnaesta-Tagedija jednog naroda" po tekstu Branislava Nušića u koprodukciji lozničkog Centra za kulturu „Vuk Karadžić", Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša. Na saborskom poselu, posetiocima su se folklornim nastupima predstavili Kulturno društvo „Brdo" iz slovenačkog grada Kranj, kao i Kulturno umetničko društvo „Karadžić" iz Loznice. 

Tokom prepodneva, u Osnovnoj školi „Vukova spomen škola" otvorena je izložba „Naš Vukov sabor" čije su autorke, direktor CZK „Vuk Karadžić" Dajana Đedović i kustos Muzeja jezika i pisma Ana Čugurović. Potom je u Muzeju jezika i pisma održana promocija prevodilačke radionice „Tršić 2013" posvećena dvestogodišnjici objavljivanja prve Vukove gramatike. 

Organizator ovogodišnjeg 80. Vukovog sabora je Centar za kulturu „Vuk Karadžić", uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva finansija i privrede i grada Loznice. Generalni sponzor je kompanija „Dunav osiguranje", kao i brojni prijatelji i medijski pokrovitelji manifestacije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.