Zavod za zdravlje Užice:  Devetoro zaraženo, dvoje preminulo

Izvor: Press, 09.Maj.2013, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavod za zdravlje Užice: Devetoro zaraženo, dvoje preminulo

Zavod navodi da je u utorak 23. aprila, konstatovano da je broj pacijenata sa dijarejom uzrokovanom sa difficile-om na Odeljenju ortopedije veći od uobičajenog, što je bio povod za prijavu epidemije i donošenje predloga mera suzbijanja.
"Od momenta prijave epidemije do danas na Odeljenju ortopedije registrovano je ukupno devet pacijenata sa prolivom povezanim sa Cl. difficile-om, od kojih je dvoje preminulo" navodi se u saopštenju.

Zavod za zdravlje dalje objašnjava da njima nisu stigle prijave smrti od zarazne bolesti, što još uvek ne znači da se ova infekcija može smatrati uzrokom smrti pacijenata.
Što se tiče mera suzbijanja koje su predložene to su rana dijagnoza, terapija inficiranih, konatktna izolacija, rigorozne mere dezinfekcije, kao i obustava svih, osim hitnih slučajeva.

U narednom periodu je predložena i racionalna upotreba antibiotika i stalna edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja.
"Ortopedski pacijenti po samoj prirodi bolesti imaju rizike za dobijanje ovih infekcija, jer zbog operativnih zahvata moraju primati antibiotike, a imaju i produženu hospitalizaciju", navedeno je u saopštenju Zavoda.
Redovan nadzor infekcija Opšta bolnica u Užicu poslala je saopštenje u kojem navodi iste informacije kao i Zavod za javno zdravlje dodajući da je nadzor nad bolničkim infekcijama uveden još 1996. godine.
"To ovu bolnicu svrstava među prve bolnice u kojima je uveden nadzor. Učestalost ovih infekcija u Opštoj bolnici Užice se kreće u rasponima razvijenih zemalja", piše u saopštenju bolnice
"Naše novine" u današnjem broju pišu da opasna bakterija klostridija bificilus za samo sedam dana tokom proteklih praznika, u užičkoj bolnici ubila je čak osam pacijenata koji su operisani na odeljenju ortopedije.
Ćerka Srboljuba Cvijovića, jednog od preminulih pacijenata, Milena, kaže da razmišlja da podnese tužbu i najavljuje da će razgovarati sa nadležnim organima i novinarima o tome šta i kako se radi u bolnici.
 
 
 
Izvor: Pressonline/Naše novine

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bakterijska infekcija u užičkoj bolnici

Izvor: RTS, 09.Maj.2013

Posle informacija u nekim dnevnim novinama o bakteriji koja hara užičkom bolnicom i glasina o smrti nekoliko pacijenata, koje su se proširile po gradu, reagovalo je rukovodstvo Opšte bolnice i Zavod za javno zdravlje. Dvoje pacijenata jeste umrlo, ali uzrok smrti znaće se tek posle obdukcije...Zavod...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.