Zavod može da štampa testove, ali je potrebna nova oprema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavod može da štampa testove, ali je potrebna nova oprema

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) bi mogao da preuzme na sebe celokupan posao pripreme i štampanja testova za završne ispite, ali ne sa postojećom opremom, prostornim i ljudskim kapacitetima koje danas ima, kaže direktor Zavoda Branislav Ranđelović.

Tako je, naime, Ranđelović, prokomentarisao preporuke Zaštitnika građana Zorana Pašalića u kojima je konstatuje da su privatne štamparije "slaba karika" u pripremi završnog ispita te preporučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se celokupan postupak odvija u okviru obrazovnog sistema, a da se štampanje testova poveri Zavodu za vrednovanje kvaliteta.

Ranđelović kaže za Tanjug da bi ceo posao, zaključno sa isporukom odštampanih testova prema školskim upravama, mogao da bude odrađen u Zavodu, da su neophodna ulaganja u opremu - profesionalne štamparske mašine sa varijabilnom i sigurnosnom štampom sa zaštitom, te da je neophodan dodatni prostor za Zavod, ali i dodatno osoblje.

"Potrebno je najmanje još 400 kvadratnih metara prostora i to sve u zatvorenom sistemu sa ostatkom Zavoda, dakle u jednom objektu i dodatno osoblje - još najmanje petoro ljudi", naveo je Ranđelović.

O tome kako i koliko će se ispoštovati preporuke Zaštitnika građana, kako kaže, odlučiće Ministarstvo, a Zavod će samo ispoštovati tu odluku.

"Ministarstvo treba da donese odluku o tome da li će se preći na testiranje elektronskim putem na maloj i budućoj velikoj maturi, ili će se nastaviti sa papirnim testovima. Od tih odluka zavisi da li će se ići na jačanje kapaciteta Zavoda u skladu sa preporukama ili ne", pojasnio je on.

Preporuke zaštitnika građana usledile su nakon što su ove godine u javnost dospeli zadaci testa iz matematike. Zaštitnik je podsetio da to nije prvi put i da je slično bilo u školskoj 2012/2013 godini, kada su zaposleni u štamparijama angažovani na štampanju i pakovanju testova nezakonito pribavili testove i učinili ih javno dostupnim.

On je naveo da su se nezakonita ponašanja u oba slučaja dogodila u štamparijama koji su van prosvetnog sistema, a koje su se ugovorima sa Ministarstvom prosvete obavezale ne samo na obavljanje posla već i na čuvanje poverljivosti testova, što, kako je primetio, pokazuje da je poveravanje ovih poslova pravnim licima koja su van obrazovnog sistema "slaba karika".

Zbog toga je preporučio da štampanja i distribucija testova budu obezbeđeni u okviru institucija obrazovnog sistema, te da se planiraju budžetska sredstva potrebna za obezbedivanje materijalnih, tehničkih i drugih uslova, kako bi se aktivnosti u organizaciji završnog ispita odvijale u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centra za ispite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zavod može da štampa završne ispite, ali je potrebna nova oprema

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) bi mogao da preuzme na sebe celokupan posao pripreme i štampanja testova za završne ispite, ali ne sa postojećom opremom, prostornim i ljudskim kapacitetima koje danas ima, kaže direktor Zavoda Branislav Ranđelović...Tako je, naime,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.