Smanjene zalihe krvi, nedostaju A i nulta krvna grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjene zalihe krvi, nedostaju A i nulta krvna grupa

Zbog prazničnih dana smanjene su zalihe krvi, saopštavaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Pomogao im je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, ali kako to nije dovoljno, apeluju na dobrovoljne davaoce da daju dragocenu tečnost. Prema statističkim podacima, u Srbiji je svakih 100 sekundi potreban jedan davalac krvi.

Zavod za transfuziju krvi apelovao je danas na građane da se u što većem broju odazovu njihovom pozivu i dobrovoljno daju krv, kako bi rezerve bile dovoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za redovan rad, ali i moguće vanredne situacije.

U saopštenju Zavoda navodi se da su rezerve krvi smanjene, a da posebno nedostaju krv A grupe i nulte pozitivne grupe, kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa.

Razlog smanjenim količinama krvi je manji odziv građana u ekipama na terenu, manje zakazanih akcija, što je, napominju, uobičajeno u ovom periodu godine, ali je manje davalaca i zbog spojenih praznika i niskih temperatura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crveni krst poziva gradjane da dobrovoljno daju krv i upozorava na smanjene zalihe

Izvor: Beta, 09.Jan.2019

Crveni krst Srbije pozvao je danas gradjane od 18 do 65 godina da daju krv, upozoravajući da su rezerve krvi smanjene.U saopštenju je navedeno da zaposleni u Crvenom krstu dva puta godišnje, povodom zimske i letnje kampanje davanja krvi organizovano daju krv, priključujući se na taj način populaciji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.