Zavisnost od interneta menja mozak kao i alkoholizam

Izvor: Blic, 15.Jan.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavisnost od interneta menja mozak kao i alkoholizam

Kineski istraživači sproveli su istraživanje koje je pokazalo da zavisnici od interneta imaju određene promene na mozgu, vidljive na skeneru, poput promena koje imaju alkoholičari, piše "Bi-Bi-Si".

Eksperti iz Kine istraživali su mozgove 35 muškaraca i žena uzrasta od 14 and 21 godine, a čak sedamnaestoro njih je pokazalo da ima "IAD", zavistnost od interneta.

Specijalista za MRI skeniranje mozga pregledao je sve snimke, i zaključio da mozgovi internet zavisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imaju drugačije senke u beloj masi u kojoj se nalaze nervi.

"Naši nalazi pokazuju da je kod zavisnika od interneta bela masa abnormalna, kao i regije koje su zadužene za procese pažnje, donošenje odluka i kognitivnu kontrolu", rekao je doktor Hao Lei, i dodao da se slična stvar dešava i kod alkoholičara.

Njegova koleginica koja je učestvovala u istraživanju, Henrijeta Bouden Džouns tvrdi da su u najvećoj opasnosti zavisnici od igrica.

"Po prvi put studija pokazuje da postoje promene u povezanosti među regijama u mozgu, i da nastaju određene promene čak i u ponašanju kod onih koji su zavisni od interneta. Najveće promene se vide kod onih koji su zavisni od video igrica", tvrdi doktorka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zavisnost od Interneta

Izvor: Domino Magazin, 16.Jan.2012, 05:31

Loša kao i narkotici ili alkohol..Istraživanje ukazuje da zavisnost od Interneta za mlade može da bude podjednako loš kao narkotici i alkohol...Stručnjaci kažu da previše sati provedenih ispred ekrana kod adolescenata uzrokuje prekide u moždanim vezama na sličan način kao i kod osoba koje konzumiraju...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.