Zavisnici od kocke i klađenja sve češće traže stručnu pomoć

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavisnici od kocke i klađenja sve češće traže stručnu pomoć

BEOGRAD - Među osobama koje traže savjet ili liječenje u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu, izrazito se povećava broj mladih sa problemima koji su izazvani zavisnošću od raznih oblika kocke, klađenja, video igara ili interneta.

"Sa napredovanjem tehnologije, ljudi su sve češće uz ekran računara i za različitim aparatima, a zabrinjavajuće je kad te aktivnosti počnu da oduzimaju sve više vremena i kad se zbog toga zapostavljaju redovne obaveze, prijatelji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << porodica", rekla je danas Tanjugu Mira Kovačević. v.d direktora bolnice.

Zavisnost od kompjutera, mobilnih telefona i različitih mašina i aparata može da se javi kod osoba svih uzrasta, ukoliko za to postoje određene sklonosti i crte ličnosti, objasnila je ona i dodala da su u najvećoj opasnosti mladi i da oni najčešće i traže stručnu pomoć za odvikavanje.

Govoreći o radu Specijalne bolnice u prošloj godini, Kovačević je navela da njihovu pomoć u sve većem broju traže i pušači koji žele da se oslobode nikotinske zavisnosti, dok je broj osoba koje se obraćaju zbog odvikavanja od alkohola godinama na približno sličnom, uvijek visokom nivou.

"U našoj ustanovi je u 2014. godini obavljeno 32.000 ambulantnih pregleda, 150.000 laboratorijskih analiza i 10.000 hospitalizacija", izjavila je ona i istakla da su na bolničko liječenje u najvećem broju primani zavisnici od droge, od kojih su mnogi već odavno njihovi pacijenti.

"Specijalna bolnica je u javnosti odavno prepoznata kao ustanova koja ima širok dijapazon različitih i najsavremenijih programa lečenja zavisnika od droga", rekla je Kovačević i najavila da je plan za 2015. da se posebna pažnja usmjeri "na mlade koji su tek na pragu zavisnosti i koji ne prepoznaju da su u značajnom riziku od ulaska u ozbiljne probleme".

Ističući da je "sve rasprostranjenija nimalo bezazlena subkultura uzimanja novih dizajniranih droga koje se teško detektuju uobičajenim metodama", Kovačević je pozvala zainteresovane da im se jave kako bi dobili sve informacije koje ih interesuju lično ili za nekog iz njihove okoline.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.