El Čapo uhvaćen dok je spremao doručak sa suprugom, izdali ga uhapšeni najbliži saradnici

Izvor: Blic, 24.Feb.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Čapo uhvaćen dok je spremao doručak sa suprugom, izdali ga uhapšeni najbliži saradnici

Hoakin “El Čapo” Gusman, najtraženiji narko-bos na svetu, spremao je doručak zajedno sa suprugom kada je policija u subotu ujutro razvalila vrata njegovog stana u Mazatlanu. Kada je uhvaćen, doručak je bio još na šporetu, što ukazuje na to koliko je bio iznenađen. Kod sebe je imao jurišnu pušku, ali nije ispalio nijedan metak nakon što je pokušao da pobegne kroz mrežu tunela sakrivenih ispod kade, saopštili su zvaničnici.

U međuvremenu je potvrđeno da je žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je bila s njim u trenutku hapšenja, njegova 24-godišnja supruga i bivša misica Ema Koronel, koja je pre dve godine rodila bliznakinje. Ema Koronel je Gusmanova treća ili četvrta supruga. Venčali su se 2011. kada je imala samo 18 godina, a zapala mu je za oko kada je pobedila na izboru za mis kafe i mis guave.

Samo dan ranije, “El Čapo” je pobegao kroz tunel ispod kupatila, kada je meksička policija napala njegovo glavno skrovište u Kuliakanu.

Za sada je neizvesno šta će se desiti sa Gusmanom, osim što predstoji dugotrajna i složena pravna procedura kojom će biti odlučeno da li će mu prvi suditi Meksiko ili SAD.

U Meksiku će morati da odgovara pred sudom kao vođa narko-kartela Sinaloa, koji navodno prodaje kokain, marihuanu, heroin i metamfetamin u oko 54 države.

Velike porote u najmanje sedam američkih saveznih okružnih sudova, uključujući Čikago, San Dijego, Njujork i Teksas već su podigle optužnice protiv njega za različita krivična dela - od krijumčarenja kokaina i heroina do učešća u kriminalnoj organizaciji odgovornoj za ubistva i reketiranje.

Pedesetšestogodišnji Gusman je bio u bekstvu otkako je, sakrivši se u kolicima s prvljavim vešom, pobegao iz zatvora 2001. godine. Priča se da je u poslednjih 13 godina živeo svuda - od Argentine do meksičkog “Zlatnog trougla”, planinskog područja gde se gaji marihuana i koji se prostire na tri severne države: Sinaloa, Durango i Čivava.

Pod Gusmanovim rukovodstvom, kartel Sinaloa postao je opasniji i moćniji, preuzevši kontrolu nad većinom puteva šverca droge duž granice SAD.

Stiče se utisak da se Gusman - čije se bogatstvo procenjuje na oko milijardu dolara, posle 12 godina bekstva, umorio od bezbednog života i da se prepustio uživanju u svom bogatstvu u letovalištu popularnom među američkim turistima.

Meksičke federalne snage su počele da pretražuju Kuliakan, prestonicu države Sinaloa: zatvarali su ulice, upadali u kuće, plenili oružje, drogu i novac, i uhapsili nekoliko ljudi, koje meksički zvaničnici opisuju kao vodeće Zambadine plaćenike.

U svakoj kući, meksička vojska je naišla na blindirana čelična vrata i otvor ispod kade koji vodi u sistem međusobno povezanih tunela gradske kanalizacije. U jednoj od pretresenih kuća nađene su tri tone droge, najverovatnije kokaina i metamfetamina.

Obruč oko Gusmana počeo je da se steže prošle nedelje kada je uhapšeno najmanje deset njegovih glavnih plaćenika.

Čovek poznat pod nadimkom “19”, prema rečima policije, glavni šef ubica koji rade za Ismaela Zambadu, jednog od Gusmanovih glavnih saradnika, uhapšen je sa još dvojicom muškaraca na auto-putu koji vodi u primorsko letovalište Mazatlan.

Četiri dana kasnije, uhvaćen je jedan od vodećih članova kartela Sinaloa, koji je krijumčario kokain u 4.000 izdubljenih krastavaca i ljuski od banane.

Uhapšen je i 43-godišnjak sa nadimkom “20”, koga zvaničnici opisuju kao šefa Zambadinog obezbeđenja.

Zajedno sa Gusmanom uhapšen je i muškarac identifikovan kao Karlos Manuel Hu Ramirez, njegov šef za komunikacije, poznat kao “Kondor”.

Kako je saopštio bivši zvaničnih američke Uprave za subijanje droge (DEA), vlasti su ih iskoristile da bi došle do informacija koje su im pomogle da uhapse šefa kartela. Od njih su saznali da je Gusman dolazio iz svog izolovanog sklaništa u planini da bi uživao u pogodnostima koji pružaju Kuliakan i Mazatlan. “Bila je to fatalna greška”, izjavio je on.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krvnik El Čapo glumio Robin Huda

Izvor: Blic, 25.Feb.2014, 18:08

Hoakin - El Čapo (Kratki) Gusman je toliko dugo izbegavao hapšenje da su priče o njemu sve više ličile na legendu. Prema procenama magazina „Forbs“, Gusman je do sada zaradio oko milijardu dolara...Govorili su da je toliko moćan da može svakoga da podmiti, a njegovi ljudi su mu toliko lojalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.