Zavirili smo u Microsftov Razvojni centar!

Izvor: Mondo, 12.Jun.2013, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavirili smo u Microsftov Razvojni centar!

MONDO TV imao je priliku da poseti Razvojni centar Microsofta u Beogradu, i otkrije kako se programeri zapošljavaju i zabavljaju, kao i šta rade.

Foto: Goran Sivački/MONDO portal.

U moderno dizajniranom prostoru, kojim preovladavaju oštre linije, pravi oblici i najsavremenija tehnika, MONDO TV ugostili su programeri i drugi zaposleni u Microsoft Razvojnom centru, kao i domaćini iz kompanije.

Oni dolaze opušteno obučeni, u odeći koja im pomaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << osećaju komotno i prijatno, a nemaju ni uobičajeno radno vreme. Osim činjenice da u Razvojnom centru ne postoji dres-kod i da je sve podređeno kreativnosti i stvaranju, u samoj kompaniji Microsoft u Srbiji prihvaćen je “Novi svet poslovanja”, kojim se omogućava da zaposleni u ovoj kompaniji rade u atmosferi koju su sami kreirali, bez obzira gde se nalaze. I, naravno, tu je i princip jačanja poverenja: motivisati zaposlene i dati im slobodu da rade kada žele i gde žele, ceneći njihovu efikasnost i rezultate rada pre nego njihovu puku prisutnost u kancelarijama.

U veseloj i prostranoj kantini, programeri mogu da popiju sok, skuvaju kafu ili čaj, kao i da spreme doručak, ručak, pa i večeru. Sveže voće stiže najmanje dva puta nedeljno, a trenutno su “aktuelne” jagode i trešnje. Naravno, zaposleni mogu da biraju, pa se u korpicama s voćem uvek mogu naći jabuke, banane, grozđe, grejp i pomorandže.

Atmosfera u Razvojnom centru je, iako se radi na vrlo ozbiljnim projektima, vrlo vesela i pozitivna. U pauzama rada igraju se zanimljive igre sa laserima (nalik šahu, samo sa ogledalima i prelamanjem laserskog snopa), rešavaju se zagonetke i problemi koje zaposleni jedni drugima zadaju na tablama, koje su okačene svuda po Centru, a nađe se vremena i za svemirske pucačine na posebnom Surface Windows stolu, osetljivom na dodir.

Na razvoju novih aplikacija i softvera radi više od 120 inženjera od ukupno 150 zaposlenih. Većina njih, više od polovine, završila je ETF, dok su ostali završili prirodno-matematičke fakultete nekog od Univerziteta u Srbiji, RAF, FON, FTN u Novom Sadu ili Elektronski fakultet u Nišu.

Foto: Goran Sivački/MONDO portal.

Da bi neko postao “član” Razvojnog centra kompanije Microsoft, sem što mora da bude na nekim od studija (srednjoškolci, dobićete i vi šansu, samo strpljivo), mora da prođe i niz testova, tokom kojih u kompaniji mogu da procene da li je neko dovoljno kvalifikovan za rad u Centru ili nije. Traže se programeri koji žele da razvijaju svoj talenat, mladi stručnjaci kojima logičko zaključivanje ide kao od šale, ali i poznavaoci matematike, posebno tri oblasti, koje su navedene u video prilogu.

Postati član Razvojnog centra nije lako, jer se biraju samo najbolji, ali zato zaposleni u ovom Centru imaju uslove za rad kakvi u Srbiji nisu česti. MONDO ekipa zavirila je kamerom u posebno dizajniran i osmišljen prostor, a na snimku ćete videti i kako izgleda velika prostorija za druženje i poseban “sektor” za igranje Xbox igara, kao i kako se u istom okruženju slažu biblioteka stručne literature i stoni fudbal.

Za vas smo uspeli, zahvaljujući ljubaznosti svih u Razvojnom centru i kompaniji Microsoft, da saznamo kako zaposleni i programeri funkcionišu kao tim, sa kojim problemima se susreću i kako ih rešavaju i koji su najzanimljiviji događaji tokom rada. Takođe, odgovori na sva vaša pitanja data su u video prilogu.

O Microsoftu i Razvojnom centru

Prema rečima Tanje Tatomirović, menadžera za odnose s javnošću Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, beogradski Razvojni centar osnovan je 2005. godine i jedinstven je na širem području našeg regiona.

"Razvojni centar je aktivno učestvovao u pripremanju nekih delova novog Office paketa, a sem toga, radi i na drugim značajnim projektima (Bing, SQL server) koje koriste milioni ljudi širom sveta, na šta smo posebno ponosni”, rekla nam je Tanja Tatomirović. “Ipak, izdvojila bih opciju PDF Reflow, koja u poslednjoj verziji Worda prebacuje PDF dokumente sa svim formatiranjima teksta i sadržaja iz PDF-a u Word dokument, a na kojem je u potpunosti radio Office tim iz Srbije”, istakla je Tatomirović.

Foto: Goran Sivački/MONDO portal.

Ovaj centar, kako dodaje Neven Tubić, menadžer aktivnosti, studentima omogućava obavljanje plaćene stručne prakse, što se smatra jednom od ključnih stvari u profesionalnom razvoju. Studenti sa fakulteta prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka koji svoje zaposlenje pronađu baš u ovom centru, već u najranijoj fazi karijere imaju priliku da rade na razvoju nekih od najpoznatijih svetskih softvera.

(Marko Čavić, MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zavirili smo u Microsoftov Razvojni centar!

Izvor: Mondo, 12.Jun.2013

MONDO TV imao je priliku da poseti Razvojni centar Microsofta u Beogradu, i otkrije kako se programeri zapošljavaju i zabavljaju, kao i šta rade...U moderno dizajniranom prostoru, kojim preovladavaju oštre linije, pravi oblici i najsavremenija tehnika, MONDO TV ugostili su programeri i drugi zaposleni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.