Zavičaju poklonio fabriku vode, ali...

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2013, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavičaju poklonio fabriku vode, ali...

Beograđanin Radojko Milinković želi da pomogne razvoj svog zavičaja (Tometino Polje kod Divčibara), pa tamo gradi fabriku vodu. Fabričku zgradu je podigao za šest meseci i to bez pomoći države i lokalne samouprave, ali zato uz tromu administraciju - samo na papire je čekao tri godine (u nedođiji mu je bio potreban čak i regulacioni plan područja?!).

Fabrika vode na Tometinom Polju gradi se na nadmorskoj visini od 800 metara (najviša tačka u selu podno Maljena), na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << imanju površine 43 hektara.

Na ovom prostoru nedirnute prirode, pronađeni su bogati izvori. Analize u Srbiji i Nemačkoj su potvrdile da je voda magnezijskog tipa i sa procentom natrijuma manjim od čuvene francuske vode Evijan. Milinković je tada odlučio da sopstvenim sredstvima tamo izgradi fabriku!

Umesto podrške države suočio se sa tromošću administracije i "naduvanim" cenama domaće opreme i usluga. Iskusni privrednik nije se dao prevariti. Opremu je kupio u Kini odakle su došli i monteri.

"Da nije Kine i Kineza ne bismo mogli da napravimo fabriku vode na ovom brdu.Kinezi opremu montiraju po devet puta nižoj ceni. I opremu smo kupili u Kini jer je osam puta jeftinija nego u domaćoj prodaji", priča Milinković, koji je finansirao izgradnju trafo stanice i dva kilometra dalekovoda.

Država, kao ni lokalne samoprave u Požegi i Milanovcu, na čijim teritorijama je njegov posed, ni sa drugim infrastrukturnim objektima nisu pratili ovog investitora.

"Otišao sam iz ovog kraja kao đak pešak. Uspeo u svetu, zaradio nekakav novac, uložio sam ovde u fabriku vode. Najveći problem mi je put, zato što nema ovde puta i ne možemo plasirati robu nigde", kaže Milinković.

Asfaltni put je potreban fabrici da bi voda iz ovih krajeva krenula u svet. Potreban je i za 300 stanovnika Tometinog Polja. On bi omogućio i razvoj turizma, jer bi onda Radojko Milinković izgradio hotelski kompleks i zaposlio još meštana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.