Izvor: S media, 07.Feb.2012, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavejanima poneo lekove i propao kroz led u jezero

Radojku Boranijaševiću (45), brodaru preduzeća „Rezervat Uvac“, humanost umalo nije došla glave. U pokušaju da brodićem „Uvac“ dopremi lekove meštanima zavejanim na obali Zlatarskog jezera on je na minus 20 stepeni upao kroz led u hladnu jezersku vodu.

Samo zahvaljujući prisebnosti njegovog saputnika Miša Drulovića (62), brzom intervencijom rendžera rezervata i spletu srećnih okolnosti, drama u kanjonu Uvca je nakon petočasove neizvesnosti srećno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << okončana.

Opasnost od izlivanja reka

Valjevo: Sneg pada više od 40 sati

Apel građanima da skidaju ledenice sa krovova

Brodić „Uvac“ na kome su Radojko Boranijašević i Mišo Drulović (62) bili jedini putnici u nedelju se u mestu zvanom Đokića livade, na oko dva kilometra od Kokinog Broda, nasukao na sante leda, ostao bez kormila i zarobljen na sredini Zlatarskog jezera.

Pri pokušaju da sa ivice broda veslima razbije sante i kroz dvadesetak centimetara debeo led prokrči prolaz ka zaseoku Krivodo u Amzićima gde su bolesni meštani čekali neophodne lekove, Boranijašević je završio u hladnoj jezerskoj vodi.

- I pored toga što mu je pretila sigurna smrt, uspeo je da sačuva prisebnost i da mi pri poslednjem izranjanju na površinu kaže da mu bacim sajlu za sidrenje. Nekako sam ga privukao do pramca i pomogao mu da se nakon više pokušaja popne na brod. Na svu sreću, u kabini broda je bilo toplo. Brzo sam mu skinuo odeću, umotao ga u kese, novine, jaknu i džemper i pozvao pomoć – kaže Mišo Drulović.

Odsečeni od sveta

Nakon što je pre šest decenija formirano Zlatarsko jezero, za meštane četiri sela na njegovoj obali brodić „Uvac” i skela najkraća su veza sa magistralom ka moru i centrom opštine.

Nakon što je pre dvadesetak dana led okovao jezero, a sneg zavejao staze kroz planinske vrleti, oni su potpuno odsečeni od sveta, a hrana i lekovi do zavejanih domaćinstava stižu samo zahvaljujući požrtvovanju zaposlenih u „Rezervatu Uvac“.

- Na svu sreću da je na brodu bio i Mišo Drulović čijem smo ocu Milanu (85) i majci Miroslavi (75) poneli lekove i što me brod koji je svo vreme radio na leru nije bacio dublje pod led. Kada sam iz Kokinog Broda krenuo na put, nisam razmišljao o mogućoj opasnosti, već kako da do bolesnih dopremim pomoć. Već danima ja i moje kolege brodićem i čamcima lomimo led kako bi smo osposobili bar deo plovnog puta do domaćinstava zarobljenih u smetovima na obali jezera – kaže Radojko Boranijašević.

(Blic)

Foto: Blic

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.