Zauzeli laboratoriju – visok rizik od biološke opasnosti

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 14:15

Zauzeli laboratoriju – visok rizik od biološke opasnosti

U glavnom gradu Sudana Kartumu postoji ''visok rizik od biološke opasnosti'', nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela laboratoriju.

U njoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

''Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance'', rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO. Najmanje petoro humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja borbi, a Međunarodna organizaciaj za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (OCHA) bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u delovima Sudana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KATASTROFA NA POMOLU: Paravojne jedinice zauzele laboratoriju punu patogena zaraznih bolesti - hitno se oglasila SZO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2023

U glavnom gradu Sudana Kartumu postoji ''visok rizik od biološke opasnosti'', nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela laboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO)...Predstavnik SZO...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.