Izvor: Blic, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zauvek u čekaonici

Na meniju banketa jubilarnog evropskog samita u Berlinu bila je i bugarska pita sa ovčjim sirom, ali srpsku gibanicu u sličnim prilikama tamo skoro neće probati. Proslavu pola veka ujedinjene Evrope dočekali smo kao njene parije, provirujući radoznalo iza plota u dvorište čiji smo deo trebali da budemo.

I dok su ostala balkanska plemena iz naručja bivše Jugoslavije (plus Turska i Albanija) manje-više odmah shvatila da je Evropska unija jedini orjentir prema kome treba da se upravljaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mi smo taktizirali, sporo se oslobađali prepreka i sami nesigurni šta hoćemo po tom pitanju. U međuvremenu, evropski voz je odjezdio zajedno sa Bugarskom i Rumunijom za koje smo nadmoćno tvrdili da nam nisu ni do kolena.

Istina, posle svrgavanja autističnog Miloševićevog režima i mi smo u jednom trenutku ujedinjenu Evropu videli kao svetlo na kraju našeg mračnog tunela, ali to je, pokazaće se, bio samo trenutak slabosti. Ubrzo smo se osvestili, ubili vozača i kola vratili u rikverc! Sad naš Miško vozi zavezanih očiju samo njemu znanim gudurama, čkiljeći kroz maramu i sporadično pričajući priču o Evropi sve savijajući ruku u laktu.

Daleko od toga da je Evropska unija raj na zemlji (polovina žitelja iz pet najvećih država EU smatra da im se život pogoršao otkako je njihova zemlja ušla u Uniju), ali za nas jednostavno drugog izbora nema. Tamo imamo kakvu takvu šansu da nam bude bolje.

Ovde smo već videli kako nam je. Bedno, kao i u svakoj drugoj periferiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.