Zaustaviti propadanje srpske prosvete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2010, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustaviti propadanje srpske prosvete

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predstavila je danas Program za stabilan obrazovni sistem u Srbiji i upozorila da će Ministarstvo prosvete, ukoliko ne preduzme ništa, od naredne školske godine "snositi svu odgovornost za propadanje srpske prosvete".

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik Unije Leonardo Erdelji, plan zaustavljanja daljeg urušavanja školstva, koji sadrži osam ključnih problema i predloga za njihovo rešavanje, uskoro će biti predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministru prosvete Žarku Obradoviću, Nacionalnom prosvetnom savetu i Odboru za prosvetu Skupštine Srbije.

Jedan od najvećih nedostataka obrazovanja je nepostojanje strategije razvoja obrazovanja, koja treba da odgovori na pitanja kakav je društveni značaj obrazovanja, koja je svrha, cilj obrazovanja i kakvo obrazovanje želimo, rekao je Erdelji, dodavši da bi Ministarstvu prosvete u ovom poslu mogao da posluži dokument Pravci razvoja obrazovanja u Srbiji, donet još 2007. godine.

Takođe, jedan od predloga Unije za oporavak srpske prosvete odnosi se i na povećanje budžetskog iznosa za prosvetu i to za deset odsto godišnje, počev od 2011. do 2015. godine.

U tom periodu, broj zaposlenih, prema planu Unije, svake godine bi se smanjivao za 1.500, odnosno 2011. godine u prosveti će raditi 124.500 ljudi, a 2015. godine 118.500 zaposlenih, rekao je na konferenciji stručni saradnik Unije Miodrag Skrobonja.

Program predviđa povećanje budžeta za zarade zaposlenih, za deset odsto godišnje, kao i tri puta veći iznos sredstava za ostale namene.

Tako bi država sadašnjim izdvajanjem iz bruto društvenog proizvoda za prosvetu sa 3,24 odsto, do 2015. godine taj procenat povećala na blizu 4,3 odsto, rekao je Skrobonja.

On je ukazao i da u ovom trenutku Srbiji nedostaje oko 1.000 školskih zgrada, ukoliko bismo poštovali evropske standarde koji predviđaju da je za jednog učenika potrebno 7,2 kvadratna metra.

"Za to nam je potrebno dve milijarde evra", rekao je Skrobonja i upozorio na paradoks da u jednom delu Srbije imamo prepune škole, a u drugom prazne objekte.

Program predviđa i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je prošle godine stupio na snagu, zatim racionalizaciju mreže škola i broja zaposlenih.

Na konferenciji je rečeno i da od jeseni najverovatnije sledi novi krug utvrđivanja viška broja zaposlenih u prosveti.

Kako bi sistem funkcionisao, zarade zaposlenih moraju biti veće, treba izmeniti Poseban kolektivni ugovor, reformisati nadzorničku službu i reformisati gimnazije, rečeno je na konferenciji.

Na konferenciji je ukazano da su prosečne zarade u obrazovanju 36.307 dinara, što je za 5.500 dinara manje od prosečne potrošačke korpe.

Na skupu je predstavljena i knjiga "Obrazovanje u Srbiji danas", u izdanju Unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.