Zatvorska perspektiva

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorska perspektiva

Ako bismo sudili po novinskim izvještajima, malo šta posljednjih dana napreduje kao hapšenje. Gotovo da nema časa, a da se ne otkrije neka nova grupa štetočina, koji se naravno razlikuju po oblastima djelovanja i visini „ćara“, ali su slični po tome što su organizovani i što im plijen uveliko nadmašuje svaku klasičnu ganstersku ekipu što naoružana orobljuje banku. Pištoljdžije je progutalo vrijeme, ne može se hekler nositi s kamerom koja ga je snimila, a još manje s lopovom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji barata aukcijom i tenderom. Izuzimaju se logično oni majstori što su u banku upali s heklerom, a iz nje izašli s tenderom. Takve majka dva puta ne rađa.

Nije bez značaja (u tim dešavanjima) ni činjenica da se među uhapšenima u pravilu nađe i pokoji predstavnik policajnog aparata što opet govori da se bez njih izgleda ne može ni tamo ni ovamo. Elem, ako se nastavi ovim tempom uskoro će nam postojeći zatvorski kapaciteti postati sasvim nedovoljni. Uslovi što u njima (u postojećim arestima) vladaju nisu doduše ravni švedskim, ali nisu ni onakvi kakve je crtao Zmaj Jova u pjesmici „Tri hajduka" tako da se sve do donošenja zakona o oduzimanju lopovske imovine kriminalcima zapravo isplaćivala svaka robija. Sad je to drugačije, sad država ne bije toliko po glavi koliko po kesi gdje je ta čeljad najranjivija.

Penolozi, stručnjaci za hapsane i srodne rabote, nadležni su za posljedice dok bi se uzrocima trebali baviti moćniji kadrovi, ovi u čijim je rukama vlast. Ali svako društvo ima, kažu, lopove kakve zaslužuje. Možda ni sadašnja hapšenja krupnih riba ne bi bila toliko začudna da su ribice hapšene dok su bile malene. Bilo kako bilo, optimisti najveće nade polažu u novouvedene električne narukvice (država spas nalazi u nadzoru nad građanima), dok pesimisti tvrde da ćemo tog vraga jednog dana svi nositi kao što danas nosimo mobilne telefone. Takvi valjda misle da kriminalu ne pripada samo sadašnjost, nego i budućnost. Ako je organizovan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.