Zatvorite Florans Artman, pa tražite izručenje radikala!

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2016, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorite Florans Artman, pa tražite izručenje radikala!

S obzirom da su osudili sve Srbe i da nemaju čime da opravdaju atronomske plate koje primaju, činovnici Haškog tribunala su se opet navrzli na državu Srbiju koju terete za nesaradnju sa tim sudom. Hagu, naime, ne smeta što je Florans Artman na slobodi iako je osuđena za nepoštovanje Tribunala, ali zato insistira da mu se izruče troje radikala.

U NJujorku će u sredu biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran šestomesečni izveštaj o radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Haškog tribunala i tužilaštva, a biće reči i o saradnji Srbije sa tim sudom.

Na ovoj sednici će izveštaje podneti predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus i glavni haški tužilac Serž Bramerc. Stavove Srbije trebalo bi da predstavi zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović.

Beogradski dnevnik "Danas" piše da se u izveštaju, koji će Ađijus danas predstaviti, traži od Saveta bezbednosti UN da reaguje ako Srbija uskoro ne izruči tom sudu predstavnike Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, kako bi taj predmet mogao biti zatvoren pre kraja rada Tribunala u novembru 2017. godine.

Anđijus navodi da su oni optuženi za nepoštovanje Tribunala "jer su zastrašivali svedoke" u predmetu protiv Vojislava Šešelja i ističe da nije moguće proceniti koliko bi pred Tribunalom mogao da traje ovaj postupak, dok Srbija ne izruči optužene kako bi mogla da počne pretpretresna faza.

U izveštaju Bramerca, u koji je list, takođe, imao uvid, navodi se da Srbija nije ispunila obaveze prema Tribunalu i izručila troje optuženih.

Bramerc tvrdi, kako navodi list, da su suđenja za ratne zločine u Srbiji "na ključnom raskršću", te da srpsko pravosuđe mora da procesuira veliki broj slučajeva koji, uglavnom, ali ne i isključivo, uključuju osobe srpske nacionalnosti osumnjičene za zločine protiv građana drugih država.

- Mnogo predmeta ostaje da se istraži i procesuira u Srbiji protiv srpskih državljana i još je nedovoljno gonjenja osoba na visokim i srednjim pozicijama - navodi Bramerc u izveštaju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.