Zatvori u Srbiji manje preopterećeni, bolji uslovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2020, 14:07

Zatvori u Srbiji manje preopterećeni, bolji uslovi

Srpske kazneno-popravne ustanove manje su pretrpane, a to je rezutat intenzivnih napora u proteklih nekoliko godina da se poboljšaju uslovi u kojima borave lica lišena slobode, što je prikazano i u poslednjem izveštaju Saveta Evrope.

Od 15. marta do 15. aprila 2020. godine, tokom pandemije virusa korona, primenom instituta uslovnog otpusta, prevremenog otpusta, ukidanjem mere pritvora, kao i restriktivnim upućivanjem novih lica na izdržavanje kazne zatvora, broj lica lišenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slobode u srpskim zatvorima je smanjen za 626.

U poslednjem izveštaju SE, i to za 2018. godinu, navedeno je da je Srbija imala 105,5 lica lišenih slobode na 100 slobodnih mesta, dok je stopa preopterećenosti godinu dana ranije bila veća i iznosila je 109,2.

U skladu sa standardima SE i Evropske unije u oktobru 2018. godine otvoren je novi moderan zatvor u Pančevu za smeštaj 500 lica, što je uticalo i da izveštaj bude povoljniji.

U izveštaju je navedeno da neke države članice SE i EU imaju veći problem sa smeštajem osuđenika od Srbije, poput Belgije (120. 6 na 100 slobodnih mesta), Italije (118. 9 lica), Francuske (116. 5 lica), Mađarske (114. 5 lica), Rumunije (113. 1), Malte (107), Grčke (106. 8) i neznatno više Austrija (105. 8).

Ministarstvo pravde, kako se navodi u izveštaju, ulaže ogromne napore da se poboljšaju uslovi za smeštaj lica lišenih slobode. Podsećaju i da je ove godine završena izgradnja modernog objekta za smeštaj 200 lica u Okružnom zatvoru u Leskovcu, a prošle godine je izgrađen objekat u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 160 osuđenica, čime je pitanje smeštajnih kapaciteta u tom zavodu rešeno.

Prošle godine je izgrađen i novi paviljon za smeštaj 216 osuđenika u KPZ Požarevcu (Zabeli), gde se trenutno grade još dva paviljona. Do kraja godine biće izgrađen paviljon u KPZ u Sremskoj Mitrovici za smeštaj 320 lica, navedeno je u saopštenju.

Osim ovog dela koji se odnosi na humano izvršenje kazni u zavodima, paralelno se unapređuje sistem izvršenja alternativnih sankcija koje sada obuhvataju 16,9 odsto u odnosu na ukupan broj izvršenja krivičnih sankcija koje su u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo: Smanjena stopa prenaseljenosti u kazneno-popravnim ustanovama

Izvor: Danas, 19.Jun.2020

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde saopštila je danas da je u srpskim kazneno-popravnim ustanovama "došlo do smanjenja stope prenaseljenosti kao rezultat intenzivnih napora u proteklih nekoliko godina da se poboljšaju uslovi u kojima borave lica lišena slobode".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.