Zatvorenice se žale na nedostatak zdravstvene nege

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenice se žale na nedostatak zdravstvene nege

BEOGRAD -

Zatvorenice u Kazneno- popravnom zavodu u Požarevcu, jedinom ženskom zatvoru u zemlji, u koji je tokom prošle godine primljeno 558 osuđenica više nego u 2010. godini, uglavnom se žale na nedostatak smeštajnog kapaciteta i lošu zdravstvenu zaštitu, rečeno je danas na skupu posvećenom položaju žena u zatvoru.

Tokom prošle godine, ne samo da je broj žena u tom zatvoru porastao, već je i struktura dela zbog kojih su osuđene promenjena, pa je tako na odsluženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazne zbog ubistva ili pokušaja ubistva došlo 16 žena, dok ih je u 2010. godini bilo šest, rečeno je na okruglom stolu "Od zatvora do života bez nasilja-Ljudska prava žena u zatvoru".

Prema rečima upravnice Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu Anke Gogić-Mitić, povećan je i broj osuđenica zbog dela povezanih sa drogom za 26 odsto, osuđenih za dela povezana sa nasiljem u porodici za 38 odsto, dok je broj osuđenica zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju povećan za 100 odsto.

Takođe, one koje su došle na izdržavanje kazne u prošloj godini, imaju drastično duže kazne nego prethodnih godina, pa je tako za 144 odsto više osuđenih na kaznu od tri do pet godina, za 167 odsto je više osuđenih na kaznu od pet do 10, a osam puta više je osuđenica na kaznu od 10 do 15 godina u odnosu na prethodne godine.

Većina boluje od hroničnih bolesti, veliki broj žena na sedativima

Prvi put tokom prošle godine u zatvor su stigle zatvorenice osuđene na kaznu od 20 do 40 godina, kao i jedna koja je osuđena za ratni zločin.

Govoreći o uslovima u zatvoru i zdravstvenoj zaštiti zatvorenica, Gogić-Mitić je rekla da je tokom 2011. godine obavljeno 8.879 lekarskih pregleda, a osuđenice su u proseku jednom mesečno mogle da se opuste uz neki kulturni događaj.

Rezultati istraživanja Viktimološkog društva Srbije, u kome je učestvovalo 58 osuđenica i 11 zaposlenih, pokazuju da je ta ustanova prenaseljena, jer je u njoj 40 odsto više žena nego što su kapaciteti zavoda.

Zbog toga se zatvorenice uglavnom žale na manjak prostora i ističu da bi higijena mogla da bude i bolja, a zadovoljne su što im je umesto zatvorske uniforme dozvoljeno da koriste svoju odeću.

Prema rečima Sanje Ćopić, koja je predstavila rezultate istraživanje, neke zatvorenice su se žalile i na diskriminaciju na osnovu seksualnosti, etničke i verske pripadnosti, ali se ne radi o velikom broju.

Ona je rekla da većina njih boluje od neke hronične bolesti i nisu zadovoljne terapijom i zdravstvenom zaštitom koju dobijaju.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je ujedno i psiholog, rekla je da bi njihova zdravstvena zaštita trebalo da bude bolja, budući da u zavodu ne postoji zdravstvena služba već samo ambulanta, da osuđenice čekaju na preglede i da im se uglavnom daju isti lekovi.

Ona je navela i da veliki broj njih dobija sedative, što ne bi trebalo dugo da traje i navela da bi zatvorske zdravstvene službe trebalo da budu u sastavu sistema zdravstvenih ustanova kako bi lekari pratili dostignuća, ali i bili kontrolisani.

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da je tokom prošle godine bilo 400 pritužbi zatvorenika, koji su se uglavnom žalili na smeštajne uslove i naveo da se, iako je bilo nekih vrsta diskriminacije, ne može govoriti o sistemskoj torturi u zatvorima.

Na skupu je ocenjeno i da su zatvori u Srbiji uglavnom napravljeni po meri muškaraca, a ne žena, kao i da je za poboljšanje uslova i pomoć ženama kako u zatvorima, tako i nakon što odsluže kaznu potrebna tešnja saradnja vladinog i nevladinog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.