Zatvorena vrata muzeja

Izvor: RTS, 21.Apr.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena vrata muzeja

Zbog rekonstrukcije najveći muzeji u Beogradu ne rade. Rokovi za obnovu su pomerani, pa neki muzeji ne rade već čitavu deceniju. Narodni muzej je test države prema kulturi, kažu u tom muzeju.

Kada su zatvarana dva najveća muzeja u Beogradu, rečeno je da će za Narodni muzej to trajati nekoliko godina, a za Muzej savremene umetnosti osam meseci, najviše godinu dana. Od tada je prošla decenija, a muzeji su i dalje zatvoreni.

Decenijama se nije ulagalo u obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzeja, čak i oni veliki i značajni do skoro nisu imali ni svoje zgrade. Sada je mnogo muzeja istovremeno započelo rekonstrukciju. Novac iz budžeta za ovu godinu dodeljen je po priloženoj dinamici radova.

Pomoćnica ministra za kulturu Dušica Živković kaže da je za program nacionalnih ustanova izdvojeno blizu 110 milona dinara, za adaptaciju izložbenih prostora i zgrada 129 i za programe regionalnih muzeja 40 miliona dinara.

Da bi radovi na obnovi Narodnog muzeja mogli da počnu, neophodno je iseljenje. Depo za smeštaj muzejskih eksponata uskoro će se naći, tvrde u ministarstvu.

"Narodni muzej je test države prema kulturi, odnosno prema kući koja već deset godina ne radi", kaže predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Branislav Mitrović.

U rekonstrukciji Istorijskog muzeja Srbije najdalje se otišlo. Radi se po planu i redovno se priređuju i izložbe.

"Ako se sredstva budu slivala kao do sad, muzej će već tokom sledeće ili 2014. godine biti spreman za otvaranje", kaže direktor Istorijskog muzeja Srbije Ana Stolić.

U Muzeju savremene umetnosti nije dat primat njegovoj obnovi, već rekonstrukciji legata Čolaković. Muzej istorije Jugoslavije i dalje nema stalnu postavku, a Muzej grada Beograda tek priprema dokumenta za početak rekonstrukcije.

Direktor Muzeja Grada Beograda Danica Jovović Prodanović kaže da je period od pet godina najkraći rok za rekonstrukciju muzeja.

Po svemu sudeći na završetak radova i otvaranje muzeja za publiku, čekaće se još godinama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.