Zatvoren i ilegalni dom za stare na Avali

Izvor: B92, 02.Jun.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren i ilegalni dom za stare na Avali

Inspekcija Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja zatvorila je ilegalni dom za stare na Avali.

To je učinjeno dan pošto je u sličnom ilegalnom domu u Zrenjaninu pronašla 12 osoba koji su boravili u nehumanim uslovima, saopštilo je ministarstvo.

"Nažalost, ovaj dom je krenuo u proceduru licenciranja i zbog nekih nedostataka je zahtev odbijen. Vlasnik Doma nije išao u pravcu ispunjavanja uslova, već je započeo sa ilegalnim radom", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju.

Načelnica Inspekcije socijalne zaštite Biljana Zekavica izjavila je da je ideja inspekcije da podstakne sve one koji ilegalno rade da uđu u legalne tokove i da dostignu kvalitet koji garantuje zadovoljne korisnike.

Ona je rekla da je proces licenciranja jako važan i da je od 2013. godine do sada izdato 279 licenci pružaocima usluga.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je inspekcija socijalne zaštite ukupno pronašla 197 ilegalnih domova za stare i zabranila im rad, dok je samo u maju bilo sedam takvih slučajeva.

Govoreći o slučaju iz Zrenjanina, u kojem je pronađeno 12 starih i nemoćnih osoba u jednom podrumu, Vulin je rekao da je na istoj adresi inspekcija rada zabranila rad ilegalnom domu i 2015. i 2016. godine.

"Ovo je treći put da zabranjujemo rad istom domu. Svi moramo zajedno, kao čitavo društvo, da razumemo da su ilegalni domovi veliki problem i da bez odlučne i energične reakcije čitavog društva, a posebno Tužilaštva i pravosuđa u celini, nećemo moći da se izborimo sa ovakvim zlom", naveo je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.