Izvor: Blic, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor za košarkaše siledžije

Zatvor za košarkaše siledžije

Skandaloznom tučom na utakmici između Partizana i Hemofarma, kao i teškim telesnim povredama koje su dvometraši u belim i crvenim dresovima naneli jedni drugima, moraće da se pozabave policija i tužilaštvo.

Pobeda Hemofarma nad Partizanom (89:78) u 10. kolu Gudjir lige prošla je u senci opšte tuče igrača dva tima 22,2 sekunde pre kraja. Incident je iniciralo guranje Veličkovića i Amerikanca Konlija, kada je pravdu počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da deli 19-godišnji prvotimac crno-belih Novica Veličković, koji je desnicom tresnuo u lice Vrščanina Slavka Stefanovića. Istovremeno sa obe klupe poskakali su i ostali igrači i uključili se u haos koji je deset minuta vladao na parketu.

Najdeblji kraj izvukli su gostujući igrači Nebojša Joksimović (polomljen nos od strane Nikole Lončara) i Slavko Stefanović (Predrag Šuput mu razbio arkadu). Propustom obezbeđenja učešće u tuči uzelo je i nekoliko navijača domaćih, ali je ulazak pripadnika policije ipak sprečilo da incident poprimi veće razmere. Iako se incident dogodio u Hali 'Pionir”, koja je u nadležnosti Prvog opštinskog tužilaštva, za komentar smo pitali Zorana Jakovljevića, zamenika tužioca u Drugom opštinskom tužilaštvu, pod čijom se ingerencijom nalaze najveći sportski objekti u zemlji (stadioni Partizana, Crvene zvezde, Rada...). Jakovljević smatra da u ovom slučaju policija ne bi trebalo da čeka tužilaštvo, kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti.

- U poređenju s ovim, slučaj Pantić (golman Partizana osuđen je zbog toga što je uhvatio za vrat protivničkog igrača) je bezazlen! U ovom slučaju nikako ne dolazi u obzir mera humanitarnog rada jer se radi o znatno ozbiljnijem delu. U pitanju su učestvovanje u tuči, teške telesne povrede i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi. Samo da napomenem da je za nanošenje teških telesnih povreda zakonom zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora - objašnjava Jakovljević.

Epilog skandalozne tuče su jedna rasečena arkada, polomljen nos i povređena šaka.

Robert Konli, Amerikanac u redovima Hemofarma, povodom optužbi da je njegov duel sa Urošem Tripkovićem bio povod za opštu tuču kaže:

- To je smešno! Ono čega se ja sećam jeste da me je neko uhvatio za ruku i da me nije pustio i da sam je ja istrgao. Ne znam ko je to bio, ali znam da mi nije odmah pustio ruku. Nikada se ranije nisam tukao. Nisam kavgadžija, to nije moj stil. Znam da to nema veze sa košarkom i da se to ne radi na utakmicama. Ovde očigledno postoji neka dublja pozadina cele priče koja meni nije poznata. Pojedinci iz Partizana su poštovani širom Evrope i nerazumljivo je da ne mogu da se iskontrolišu u ovakvim situacijama. Utakmice gledaju i deca, i mi kao igrači trebalo bi da im služimo kao uzori.

Nebojša Joksimović, slovenački reprezentativac u redovima Hemofarma, ipak je izbegao operaciju polomljenog nosa nakon udaranja Nikole Lončara u sveopštoj gužvi. Bek Vrščana je zaradio frakturu nosa, koji mu je u nedelju uveče vraćen na mesto pa će posle korekcije u narednih tri do pet nedelja trenirati i igrati sa zaštitnom maskom na licu.

Predsednik Hemofarma Miodrag Babić odgovorio je na prozivke Duška Vujoševića.

-Za ponašanje trenera Partizana Duška Vujoševića u poslednjih nekoliko godina nije kriv samo on, već i uprava Partizana koja takvo ponašanje odobrava. Pominjanje mog imena u kontekstu izmišljene veze mene i Danka Radića samo je dokaz koliko je Vujošević u poslednje vreme frustriran Babićem i Hemofarmom - rekao je predsednik Skupštine KK Hemofarm Miodrag Babić.

Direktor KS SCG Predrag Bojić, povodom tuče igrača Partizana i Hemofarma pozvao je sve timove da se ubuduće sportski ponašaju, jer će u suprotnom snositi posledice.

Roman Lisac, izvršni direktor Gudjir lige, trebalo bi ove nedelje da donose odluku o kaznama. Veljko Nestorović - Milan Prelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.