Zatvarnje bušotine u Meksičkom zalivu

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvarnje bušotine u Meksičkom zalivu

Upumpavanjem mulja, koji je sprečio dalje izlivanje nafte, uspešno završena prva faza zatvaranja naftne bušotine u Meksičkom zalivu, saopštio "Britiš petroleum". Stručnjaci odlučuju da li da pređu na drugu fazu - zatvaranje bušotine cementom.

Zatvaranjem oštećenog naftnog izvora u Meksičkom zalivu postignut željeni ishod i nafta više ne ističe u more, saopštio je "Britiš petroleum".

Britanska kompanija je prvu fazu završila uspešno pošto je u bušotinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upumpan mulj koji je sprečio dalje izlivanje nafte. Stručnjaci sada treba da odluče da li da pređu na drugu fazu - zatvaranje bušotine cementom.

Federalni zvaničnici neće proglasiti pobedu dok ne budu cementirali buštoinu, a to se neće dogoditi u narednih nekoliko nedelja, navodi agencija AP.

Oko 75 odsto nafte koja se izlila u zaliv je pokupljeno, spaljeno ili razgrađeno u Meksičkom zalivu, saopštile su američke vlasti, dodajući da je oko 26 odsto izlivene nafte i dalje u moru ili je isplivalo na obalu.

Izlivanje nafte počelo je pre više od tri meseca, nakon eksplozije na naftnoj platformi nedaleko od obala Luizijane 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika. Od tada je u Meksički zaliv isteklo oko 776 miliona litara nafte.

Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, isticanje nafte je delimično stavljeno pod kontrolu tek početkom juna. Oko tri četvrtine izlivene nafte već je eliminisano iz Meksičkog zaliva.

Smatra se da je ovo najveća ekološka katastrofa u američkoj istoriji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.