Izvor: Blic, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatrpani zahtevima za lečenje narkomana

Zatrpani zahtevima za lečenje narkomana

ZUBIN POTOK - Pravoslavno-misionarski i duhovno-rehabilitacioni centar za lečenje narkomana 'Crna reka', kod Zubinog Potoka na krajnjem severozapadu Kosova i Metohije, postao je toliko poznat u poslednje četiri godine, da bi, kad bi imao kapaciteta, danas na lečenju imao bar 1.000 narkomana.

- Već četiri godine smo u ovoj nedođiji, izolovani od civilizacije. Od početka 2005. smo registrovani i kod Crkve i kod države >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao zvanična ustanova za lečenje narkomana. Vrlo brzo se raščulo za nas, ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, već i čitave Evrope, pa sada nemamo dovoljno kapaciteta da primimo sve koji nam se obraćaju za pomoć - kaže protojerej Branislav Peranović, osnivač Centra koji ovde živi sa suprugom Milankom i petoro dece.

Dok razgovaramo sa protojerejem Branislavom, narkomani su na redovnoj radnoj terapiji cepanja i unošenja drva.

- Trenutno je kod nas na lečenju 75 narkomana, a u isturenom odeljenju kod Loznice smešteno je još 45 narkomana. Oni prvo ovde provedu četiri meseca na takozvanom prijemnom odeljenju za lečenje, a onda se upućuju u Loznicu. Ovde su nam ograničeni kapaciteti. Kroz Centar je do sada prošlo više od 300 narkomana. No, nisu svi prošli planiranu godišnju terapiju. Neki su otišli posle par nedelja, drugi su pobegli, dok je, prema našoj evidenciji, do sada izlečeno 50 narkomana. Oni se nisu vratili drogama - kaže protojerej Branislav.

On objašnjava kakva je procedura dolaska narkomana na lečenje na Mokru goru kod Zubinog Potoka.

- Narkomani ovde dolaze na lečenje uz pratnju roditelja. Četiri meseca se provodi na prijemnom odeljenju, četiri sledeća na ključnoj terapiji i četiri poslednja meseca pacijenti su na završnoj terapiji. Terapija u našem centru sadrži molitve, postispovest, bogosluženje, ali i obaveznu fizičku, radnu terapiju koja traje od pet do sedam sati dnevno u zavisnosti od godišnjih doba. Uključeni su i neki oblici psihoterapije, ali nije isključena ni batina za neposlušne. Grube radove na novopodignutim objektima uradili su sami narkomani - objašnjava Branislav.

Narkomanima se, kada dođu u Centar, oduzimaju novac i mobilni telefoni. Dva meseca od dolaska narkomani nemaju pravo na posetu, a tri meseca nemaju pravo da izađu iz Centra.

- Finansiranje Centra plaćaju uglavnom roditelji, dok sami narkomani spremaju i nabavljaju hranu, peru posuđe, spremaju i čiste spavaone i celokupno bodljikavom žicom ograđeno veliko dvorište - kaže Branislav.

Z. Vlaškalić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.