Izvor: Blic, 09.Dec.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražili vanredne izbore u Kikindi

Kikinda - Inicijativni odbor Srpske napredne stranke u Kikindi organizovao je juče protestno okupljanje ispred zgrade Skupštine opštine na kojem su još jednom zatražili raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, ali i smenu predsednika opštine Ilije Vojinovića i članova Opštinskog veća.



Dok naprednjaci tvrde da vlast koju predvodi DS loše funkcioniše, predsednik opštine im poručuje da su na prethodne dve sednice Skupštine sve odluke donete jednoglasno. Zahteve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SNS podržao je samo DSS. Osim ovih zahteva, SNS i dalje kritikuje DS da vlada mandatima koje nije dobio na izborima.

Naprednjaci su juče podsetili da su letos prikupili više od 11.000 potpisa građana za raspisivanje izbora, a tu inicijativu dostavili su Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Narodnoj skupštini, ali im zahtev nije uvažen. Iz DS-a su im poručili da će izbora biti 2012. godine.

- Prošlo je više od godinu dana od formiranja sadašnje lokalne vlasti, na čelu sa DS, ali mnoge stvari nisu rešene. Grad nazaduje u svakom pogledu, političkom, ekonomskom, moralnom i svakom drugom, SNS smatra da prava građana koji nemaju svoje predstavnike zatražimo na ulici. DS rukovodi opštinom sa većinom koju nema, jer 40 odsto građana nije glasalo za njih. SNS je letos prikupila više od 11.000 potpisa građana za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora - izjavio je član Inicijativnog odbora Ladislav Tomić.

Odluku Okružnog suda u Zrenjaninu, kojom su pre godinu dana njihovi mandati oduzeti i vraćeni SRS na čijoj listi su na izborima i osvojeni, naprednjaci smatraju nelegitimnom i nepravednom. Zbog toga iz SNS najavljuju da će se i narednih dana demokratskim sredstvima pokušati da izbore da svi građani Kikinde imaju svoje legitimne predstavnike u SO.

- Okupljanje SNS je legitimno i mogu da se okupljaju svaki dan. Lokalna samouprava ne može da raspiše izbore kad se kome ćefne. Naprednjacima mogu da poručim da su na jučerašnjoj sednici SO, kao i na prethodnoj, sve odluke donete jednoglasno. Da loše radimo verovatno bi bar jedan od 39 odbornika na to ukazao. Moj rad i rad sadašnjih funkcionera procenjivaće građani na izborima - izjavio je predsednik opštine Ilija Vojinović.

Predsednik Opštinskog odbora DS Savo Dobranić juče je ocenio da je protest naprednjaka „osokoljen" nakon izbornih rezultata u Voždovcu. Dobranić je ponovio više puta izrečeni stav da je prilikom vraćanja mandata SRS samo ispoštovan Zakon o lokalnim izborima.

- Da li bi naprednjaci bili legalni predstavnici naroda da su ostali u SO je veliko pitanje, jer ta grupacija ili stranka nije ni učestvovala na izborima. Ne mogu se izbori raspisivati svaki puta kada se neko posvađa u nekoj stranci i osnuje novu, pa ta nova stranka traži izbore. U ovom trenutku ne postoji nijedan razlog za raspisivanje novih izbora. Ne kažem da nije bilo problema, ali vlast zadovoljavajuće funkcioniše. Ali treba imati u vidu da nas je zadesila kriza i da se budžet punu lošije nego kada su radikali, a sadašnji naprednjaci bili na vlasti - rekao je Dobranić.

Blažić najavljivao vraćanje mandata

Naprednjaci su protestovali, iako je pre dva meseca bivši predsednik opštine Kikinda, sada visoki funkcioner SNS u Beogradu Branislav Blažić, izjavio da će SNS biti vraćeno 17 mandata u SO, kao i u više gradova u Srbiji.

- Imamo informaciju da je još početkom oktobra zahtev SNS da joj se vrate mandati u više gradova u Srbiji, ušla u proceduru Ustavnog suda Srbije, ali još nije došla na odlučivanje. Znači da je naš zahtev u proceduri - kaže Ladislav Tomić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.