Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatraženo izuzeće predsedavajućeg

Beograd -- Suđenje za zločin na Ovčari odloženo je do daljeg pošto je odbrana optužene zatražila izuzeće predsedavajućeg Veska Krstajića.

Optužena Nada Kalaba je predočila sudskom veću pred današnji početak pretresa da je u zatvorskoj bolnici od 5. do 14. decembra bila izložena torturi. Ona je jedina žena među 16 optuženih za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine.

Kalaba ”Bio mi je potreban ginekološki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregled, a poslali su me na psihijatriju”, rekla je ona navodeći da joj je psihijatar rekao da po nalogu predsedavajućeg veća ide na psihijatrijsko odeljenje.

Ona je rekla da su je tamo čupali za kosu, vukli po podu, i da je deset dana bila u krvavoj odeći, te da su joj svakodnevno davali neke nepoznate injekcije i tablete i vezivali za krevet.

Kalaba je sudskom veću predočila kopije sa Vojno medicinske akademije "prave i lažirane", na šta je predsedavajući Krstajić rekao da je sud obavešten da je ona zbog psihičkih problema 5. decembra prebačena na E odeljenje i zbog psihotičnog ponašanja hospitalizovana.

On je kazao da je sud takođe obavešten da je sa njenim zdravstvenim stanjem sada sve u redu i da ne želi da se o tome dalje polemiše u sudnici, nakon čega je branilac Nade Kalabe, advokat Miroslav Perković zatražio njegovo izuzeće.

Perković je kazao da je zdravstveno stanje optužene Kalabe loše i da je predsedavajući veća dužan da ispita okolnosti, odredi veštake kako bi se utvrdilo da li ona može da prati suđenje.

O izuzeću predsedavajućeg odlučiće predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.

Suđenje optuženima za zločin na Ovčari počelo je ponovo u martu ove godine, nakon sto je Vrhovni sud poništio prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a zbog promene u sastavu sudskog veća 1. oktobra, postupak je počeo i treći put.

Za taj zločin prvostepeno su na po 20 godina osuđeni komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Lančužanin i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, Nada Kalaba osuđena je na devet, a Goran Mugoša pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su krivice da su učestvovali u streljanjima u noći između 20. i 21. novembra 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.