Zatražena smena Borislava Bijelića

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena smena Borislava Bijelića

BANJALUKA - Opozicija i poslanici Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS zatražili su juče smenu predsednika Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala RS Borislava Bijelića. Oni tvrde da Komisija za dve godine rada nema očekivane rezultate, da je revizija rađena tendenciozno i selektivno, a da će revizija privatizacije, ako se nešto ne promeni, doživeti fijasko.

S druge strane, poslanici Saveza nezavisnih socijalnih demokrata traže od poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da podrže rad Komisije za reviziju privatizacije, ocenjujući da je sada na potezu pravosuđe RS. Isto misli i premijer RS Milorad Dodik, koji je rekao da Komisija za reviziju privatizacije nema mogućnost da donosi presude zbog nezakonitih privatizacija. On tvrdi da opozicija i PDP „nepotrebno politizuju reviziju privatizacije".

„Nijedan ugovor o privatizaciji nije raskinut, a otkriveno je toliko neregularnosti", komentarisali su opozicioni poslanici.

Šef poslaničkog kluba PDP Branislav Borenović zatražio je od Vlade RS da predloži izmene i dopune Zakona o reviziji privatizacije, „koja će biti realna".

„Da je revizija rađena tendenciozno, govori i privatizacija 'Kozaraprevoza’ Novi Grad, gde je 27 odsto državnog kapitala prodato 'Polar invest fondu’ za oko 300.000 KM, da bi nakon deset meseci taj kapital prodat za oko 1,6 miliona KM. Bijelić je odbio proveru ove privatizacije, a nalazi se u Nadzornom odboru ovog fonda", naveo je poslanik PDP Aleksandar Golijanin.

Poslanici SDS smatraju kako Vlada treba da podnese ostavku, „jer je SNSD u predizbornoj kampanji tvrdio da će sudbina Vlade zavisiti od revizije privatizacije".

Do zaključenja ovog izdanja poslanici nisu glasali o predlozima opozicionih poslanika, kao ni o izveštaju Vlade o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije u RS od 29. maja 2006. do 31. decembra 2007.

Parlament RS juče je usvojio nacrte zakona o sudskim taksama, o izmeni Zakona o sprovođenja odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i o izmenama i dopunama Zakona o bibliotečkoj delatnosti. Usvojen je i orijentacioni program rada NSRS za 2008.

Bijelić: Sumnje istražuju tužioci

Predsednik Komisije za reviziju privatizacije RS Borislav Bijelić rekao je da je Komisija od 29. maja 2006. do 31. decembra 2007. dobila 157 zahteva za reviziju, od čega je za samo 43 slučaja ocenjeno da je privatizacija urađena u skladu sa zakonom. On je dodao da je posumnjano da su u 72 slučaja nameštene specijalne licitacije, gde je bila ponuđena cena od oko 83 miliona, a dobijeno oko 30 miliona KM. Bijelić kaže i da sve sumnje ispituju okružna i Specijalno tužilaštvo RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.