Zastrašivanje opasno po proces

Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zastrašivanje opasno po proces"

Haradinaj u Tribunalu

Hag, Prag -- Pred Tribunalom nastavlja se suđenje Ramušu Haradinaju i kooptuženima za zločine u Metohiji 1998, nakon upozorenja Del Ponteove.

Tokom jučerašnjeg dana u sudnici se moglo čuti i upozorenje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karla del Ponte da će morati da povuče optužnicu protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja ako se na sudu ne pojave svedoci, za koje tvrdi da dobijaju pretnje. Portparolka Karle del Ponte Olga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kavran kaže da to ne bi nazvala upozorenjem ili najavom.

"Već prilikom uvodnog izlaganja, a na prigovor advokata i reakciju sudije, Karla del Ponte je pojasnila zašto potcrtava problem bezbednosti svedoka. U krajnjoj instanci, u bilo kom predmetu pred bilo kojim sudom, ako nema svedoka, ne može biti ni predmeta", kaže ona.

Olga Kavran podseća na to da je više puta rečeno da postoje problemi zastrašivanja svedoka u predmetu Haradinaj, ali da sličnih problema ima i u drugim predmetima.

"Zato Tribunal ima i mere kojima može da zaštiti svedoke, mere proceduralne prirode, naravno. U ovoj situaciji je rečeno još ranije da je više od trećine svedoka koji treba da se pojave u tom predmetu pod nekom vrstom zaštitnih mera. Zastrašivanje svedoka je opasno po bilo koji proces, to je problem i na domaćim sudovima", kaže ona.

Na početku suđenja Haradinaju i dvojici kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu, Karla del Ponte je rekla da su optuženi "gangsteri u uniformama" koji na "svojim rukama imaju krv" nevinih žrtava. Ona je upozorila da je prvi svedok među žrtvama dobio pretnje proteklog vikenda.

"Da li će suđenje promeniti stavove"

Bivši češki disident Petr Ul u dnevniku Pravo pita da li će suđenja Ramušu Haradinaju i drugim "kosovskim herojima" doprineti da Evropa prihvati istinite informacije o uzrocima, toku i posledicama etničkih čišćenja Balkanu.

"U očima kosovskih Albanaca, to su heroji. U očima evropske javnosti, zahvaljujući izveštavanju kakvo je tada preovladavalo, to su borci za slobodu protiv Beograda, Miloševića i, u stvari, protiv komunizma", piše Ul.

Ul upozorava da "heroje" haška optužnica ne tereti samo za represije protiv Srba, već i nasilje protiv Roma i "Albanaca koji su izdali ideju pokreta otpora, recimo, time što su slali svoju decu u jugoslovenske škole na albanskom jeziku, za koje je OVK tražila da se bojkotuju".

"Izdajice su uvek gore nego neprijatelji", piše Ul, podsećajući da ih je OVK masovno kažnjavala i dodaje da su "te izbeglice lutale posle Kosovom, sklanjale se u Crnu Goru, a uz preterivanje u brojevima, figurirale kao dokaz srpskog genocida nad Albancima".

"I Srbi iz Srbije i Bosne su vršili zločine, ali trebaće godine dok Evropa, pristrasna na štetu Srba, prihvati istinite informacije o uzrocima, toku i posledicama bosanskih i kosovskih etničkih čišćenja. Da li će tome doprineti proces u Hagu?", pita Ul.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.