Zastoj prevaziđen, CHP položila zakletvu

Izvor: Southeast European Times, 12.Jul.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastoj prevaziđen, CHP položila zakletvu

AKP i CHP pristale su da sarađuju na rešavanju kontroverze oko diskvalifikovanih poslanika.

12/07/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times – 12.7.2011.

Okončavši skoro dvodnedeljni zastoj, zakonodavci iz opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) pristali su da polože poslaničke zakletve u ponedeljak (11. jula).

Sporazum je postignut posle tročasovnih pregovora sa liderima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
Mada je parlament otvoren 28. juna, našao se u zastoju zbog odluke suda i Vrhovnog izbornog odbora da se diskvalifikuje niz izabranih poslanika povezanih sa CHP i prokurdskom Strankom mira i demokratije (BDP). Protestujući zbog diskvalifikovanja, 134 poslanika CHP i 36 prokurdskih političara odbilo je da položi zakletvu.

Dva kandidata CHP nalaze se u pritvoru u sklopu istrage Ergenekon, a šest poslanika koje podržava BDP uhapšeno je u vezi sa suđenjem koje se odnosi na Uniju kurdistanskih zajednica (KCK).

Ranije su poslanici izabrani dok su bili na suđenju ili pod istragom puštani iz zatvora i bilo im je dozvoljeno da preuzmu svoje mandate.

Detalji sporazuma postignutog između AKP i CHP ostaju nejasni. Međutim, u zajedničkom saopštenju se pominje „zajednički napor u vraćanju u parlament političara koji se nalaze u zatvoru, a koji su izabrani“.

Faik Oztrak, potpredsednik CHP, izražava optimizam.

„Dogovorili smo se da nastavimo naše napore pod krovom parlamenta poštujući volju nacije i zalažući se za ljudska prava i vladavinu zakona“, rekao je on za SETimes. „Sada je vreme i za CHP i za AKP da rade zajedno na oslobađanju političara koji su u zatvoru.“

„Nepolaganje zakletve sprečilo je naše poslanike da počnu da predstavljaju svoje birače legalno u parlamentu“, rekao je on. „Našim zajedničkim saopštenjem sa AKP priznaju se prava našim poslanicima u zatvoru i nadamo se da ćemo ih vrlo skoro videti među nama.“

On je pozvao poslanike koje podržava BDP „da prime poruku dobre volje iz sporazuma CHP-AKP“.

Novoizabrani predsednik parlamenta Džemil Čiček već je počeo razgovore sa liderima te prokurdske stranke. Međutim, BDP je i dalje oprezna i kaže da nije bila pozvana na razgovore AKP-CHP.

Siri Sakik, poslanik povezan sa tom strankom, rekao je za SETimes da BDP želi konkretne korake, a ne samo pozitivnu retoriku.

„Cenimo dobru volju i pozitivne poruke koje dolaze od predsednika parlamenta. Činjenica da je AKP uvrstio kurdski problem u program svoje vlade, prvi put ikada, vrlo je važna za nas“, rekao je on.

„Ako lideri AKP najave izmene ustava i zakona kojima će se zagarantovati osnovna prava Kurdima, onda će se situacija ublažiti i na našoj strani“, dodao je on.

Dafne Mekardi, viša saradnica na istraživanjima u vašingtonskom Projektu za bliskoistočnu demokratiju, kaže da je kriza parlamenta „skoro gotova“.

„Mislim da sve strane shvataju da je ovaj zastoj štetan za budućnost zemlje i žele da ga reše, ali jedini način da se to učini je kroz dijalog i kompromis“, rekla je ona za SETimes.

„To je lekcija koja prevazilazi trenutnu krizu i nadam se da će biti primenjivana u interakciji raznih strana tokom celog ovog zasedanja parlamenta“, dodala je ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.