Zašto su izbetonirane lipe u Pirotu!? FOTO

Izvor: Mondo, 07.Apr.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su izbetonirane lipe u Pirotu!? FOTO

Drvoredi lipa na pirotskom keju uz Nišavu, koji je omiljeno šetalište Piroćanaca, zabrinuli su građane zato što su šupljine u stablima napunjene betonom. Međutim, tvrde nadležni, nema razloga za brigu.

Stabla lipa koje godinama krase šetalište u Pirotu uz reku Nišavu napunjena su betonom, na mestima gde su počela da trule, u šupljinama.

Međutim, iako je mnogim Piroćancima, pa i građanima širom Srbije koji su videli fotografije izbetoniranog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << drveća, ova situacija malo čudna i zabrinjavajuća, nadležni ipak kažu da tu nema ništa čudnog.

Navodno je Šumarski fakultet pre više od 14 godina izradio studiju za održavanje drvoreda na pirotskom keju.

Postupak betoniranja šupljina u drveću je, rekli su ranije u pirotskom Javnom preduzeću "Komunalac", uobičajen kako bi se drveću produžio životni vek.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Nadležni objašnjavaju da se tako sprečava dalji proces truljenja stabla zbog čega će drvo moći još da živi.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, međutim, tvrde da bi zbog betona ineskti i ptice, ali i slepi miševi, mogli da ostanu bez svog staništa.

Zašto je posečen drvored platana u Kruševcu?

Dvostruki drvored lipa iz Pirota jedinstven je u Srbiji. Neke od zasađenih lipa stare su skoro 100 godina.

Betonom su ispunjene šupljine na više od 50 stabala.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.