Zašto su banke verovale Perčeviću

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su banke verovale Perčeviću

Goran Perčević je, kao garancije kredita, nudio i fiktivna potraživanja.

Vlasnik „Interkomerca“ poseduje vredne nekretnine, uglavnom u centru Beograda. Međutim, njih je stavio pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri-pet godina. Ali to ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, istina, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice. Perčević je praktično za svoje kvadrate ili robu pravio ugovore sa svojim firmama, odnosno povezanim licima, i to je davao bankama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao garant za nove pozajmice.

Formula odobrenja zajma kod banaka u 3. koraka

1. Nekretnine Perčević stavlja hipoteku na nekretnine za zajam Deo iste nekretnine izdaje i kredite diže na bazi očekivanog prihoda od rente Deo iste nekretnine predstavlja kao zakupljenu tako što sa sopstvenom firmom potpisuje ugovor o zakupu i navodnu rentu daje u zalog za zajam. 2. Roba široke potrošnje U zalog za kredite daje konzerve i mesne prerađevine U više banaka kredite diže na bazi toga što je kupac velike količine tuzlanske soli Kao garanciju kredita daje posuđe - šerpe, tiganje, lonce... sve to ostaje u njegovom magacinu i samo po zahtevu bankara prikazuje da su njegove “zaloge” nepotrošene. 3. Potražnja Kao garancije za kredite daje svoja buduća potraživanja po ugovorenim poslovima Deo ovih potraživanja po ugovorima koje je Perčević pravio sa sopstvenim firmama Interkomerc trenutno ima 136 tužbi, za iznos potraživanja od 78.802.944.359,00 dinara

- Biznis model je bio sledeći: firma se zadužuje do maksimuma, a novac se izvlači preko fiktivnih firmi. To je svakako moralo da pukne jer nema firme koja bi izdržala takav način poslovanja - kaže naš sagovornik.

Računi „Interkomerca“ juče su bili blokirani za 6,6 milijardi dinara, a povezane firm e „Koteks“ iz Surčina za 3,4 milijarde, ukupno oko 90 miliona evra.

Perčević je, saznajemo, za kratkoročni kredit u jednoj grčkoj banci založio novčana potraživanja koja ima po osnovu izdavanja magacina na Novom Beogradu. U konkretnom slučaju zakupodavac je bio Perčević, odnosno „Interkomerc“, a zakupac „BLB kompani“ DOO, koja se „slučajno“ nalazi u Perčevićevom poslovnom prostoru na Terazijama.

31 banka - dala kredit Perčevićevim firmama

6,6 milijardi dinara trenutni iznos blokade Interkomerca

230 miliona evra iznos kredita firmi Gorana Perčevića

57 poznatih firmi Gorana Perčevića

80% tržišta Perčević snabdeva tuzlanskom solju

Za još jedan kratkoročni kredit Perčević je založio potraživanja po osnovu izdavanja lokala u Svetogorskoj, u centru Beograda. Na strani zakupca ovde se pojavila firma „Mocha Star“, koja je polovinom 2012. izbrisana iz privrednog registra jer je otišla u stečaj.

Perčević je za kredite zalagao i potraživanja po osnovu izdavanja poslovnog prostora kompanijama poput „Elektromreže Srbija“, „Transportšpeda“, „Mege“, „Tehnomanije“...

„Blic“ otkriva da je Perčević u Moskovskoj banci kredit garantovao potraživanjem po osnovu prodaje robe firmi „Pro Logstic RPC“. Investiciona javnost tvrdi da je ova kompanija u vlasništvu Perčevića. U APR-u stoji da je njen stopostotni vlasnik kiparska firma „Hexsim Limited“. I u Marfin banci Perčević je za zalogu koristio potraživanja po osnovu prodaje robe, ovaj put „Beohemiji“.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.