Zašto su Vučiću pomenuli novičok?

Izvor: B92, 20.Apr.2021, 07:44

Zašto su Vučiću pomenuli novičok?

Beograd -- Intervju predsednika Srbije sa Senadom Hadžifejzovićem obeležila neslana šala voditelja o novičoku, nervnom agensu, kojim je, navodno otrovan Aleksej Navaljni.

Naime, Vučić je tokom intervjua za bosansku Fejs tv, koji se odvijao uživo u Predsedništvu Srbije, rekao da će nakon razgovora uslediti večera za goste iz BiH, ukoliko žele, na šta je voditelj rekao: "Može, ali bez novičoka, onih otrova".

Vučić je na to reagovao rečima da ga laži i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvrede na njegov račin ne pogađaju, ali da je voditelj doveo u pitanje njegovo gostoprimnstvo pominjanjem novičoka, i da ga je to zabolelo.

Na Hadžifejzovićev odgovor da je to bila šala, Vučić je rekao: "Bez veze vam je šala. Ja to vama nikad ne bih uradio, niti bilo kom Bošnjaku, za koje znam da su veoma dobri domaćini", rekao je Vučić.

Vučićevu reakciju izazvala je Hadžifejzović tvrdnja da je RS stvorena na zločinu. "To je loša poruka za RS i Srbe", konstatovao je predsednik. Srpski narod, dodao je on, izrazio je svoju želju da ima svoj entitet u BiH. To je deo borbe za svoja prava i ništa više od toga. Ako govorite da je zasnovano na zločinu, pa što se čudite kako Srbi reaguju?“, poručio je Vučić.

On je upitao Hadžifejzovića da li želi da Srbima poruči da su su na zločinu stvorili svoj entitet i da treba da se odreknu onoga što su mirovnim sporazumom postigli. Hadžifejzoviću je Vučić, uz konstataciju "siguran sam da Srbiji želite najbolje, vi ste naš sin", poklonio fotografiju iz 1984. godine iz rudnika Štavalj, na kojoj je Hadžifejzović sa Nenadom Lj.Stefanovićem, aktuelnim šefom informativnog programa RTS.

Hadžifejzović se prisetio da je kao dopisnik Borbe i Večernjih Novosti bio sa Stefanovićem u rudniku, što je Stefanoviću bio prvi radni zadatak, a bili su sa, kako je kazao, legendarnim reporterom Pavlom Pavlovićem.

Hadžifejzović je rekao da se seća 9. marta 1991. godine, koji ga, kaže, "boli", jer je tada Beograda prvi ustao da brani slobodu, zajedništvo, bratstvo, jedinstvo…, te da je ovo "prvi grad koji je pao", te da se nada da će biti prvi koji će se "vratiti sebi".

Vučić je na to reagovao porukom da Beograd nikada nije pao, već je nepokoren grad, nepokornog duha i istih takvih ljudi, što je upravo njegova najveća vrednost. "Beograd i Sarajevo imaju mnogo toga zajedničkog i ponosan sam kada sam video Sarajlije da uživaju u Beogradu, nadam se da će Beogradjani da uživaju u Sarajevu i Banjaluci, i obrnuto i želim što češće da dolaze u naš grad", rekao je Vučić.

Na kraju intevjua, Hadžifejzović je Vučiću rekao da može da ga ne voli, ne ceni, optužuje za ratnu prošlost, "pucanje ili nepucanje", ali da mora da mu zahvali za donaciju vakcina, jer je time verovato spasio i život nekog Hrvata ili Bošnjaka.

Zato je predsedniku uručio poklon, bakarno-zlatni list hrasta, koji je napravila porodica Nasima Jabučara iz Sarajeva, koja se tradicionalno bavi kazandžijskim zanatom. Dodao je da su oni, kao i druge bošnjačke kazandžije, pravile slične predmete za crkve besplatno. “To je zahvalnica muslimanske čaršije za vakcine”, rekao je Hadžifejzović. “Beskrajno hvala i nadam se da ćemo kroz takve poklone umeti da pokažemo poštovanje jedni prema drugima”, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.